Десять секретів японців для щасливого та довгого життя: принципи Ікіґай

Що таке “Ікіґай” простими словами? У вільному перекладі це слово означає “щастя бути завжди зайнятим”. Японці вкладають у цей термін справжні цілі в житті людини. В цій країні вважається, що пошук “свого ікіґай” робить життя значущим.

За словами авторів книжки “Ікіґаї: японський секрет довгого і щасливого життя”, Окінава в Японії є зоною найбільшої концентрації довгожителів у світі. Гарсія та Міральєс взяли інтерв'ю у найстаріших японців, які там проживають, щоб написати книгу для пошуку своєї мети в житті. Адже в Японії кажуть: “Лише якщо залишатися активним, ви захочете жити сто років”.

Як скласти Ікіґай: десять основних секретів щасливого й довгого життя

Ось які правила з'ясували Франсеск та Ектор під час своїх інтерв'ю в Окінаві:

  • Залишайтеся активними — не виходьте на пенсію: багато довгожителів у світі працюють до 80-90 років або просто не виходять на пенсію. Якщо у вас буде мета, заради якої потрібно прокидатися щоранку, це стане найкращим повштовхом до довгого життя.
  • Не поспішайте: хоча може здаватися, що це нормально — поспішати зробити чи відчути щось, насправді це може негативно вплинути на ваше життя. Зупиніться, щоб придивитися до того, що вас оточує. Це неодмінно додасть життю сенс.
  • Не переповнюйте шлунок: часто ті столітні люди, з якими спілкувалися автори, їдять лише 80% від того, що є на тарілці. Хоча десерт після обіду чи додатковий гарнір може принести мимолітню радість, але в довгостроковій перспективі точно не зробить вас щасливішими.
  • Оточіть себе відданими друзями: згідно з дослідженням Гарвардського університету, яке тривало цілих 85 років, хороші стосунки з іншими людьми сприяють довголіттю і щасливому життю. Наприклад, в Окінаві столітні жителі проводять свій вільний час у громадських центрах, де багато спілкуються та навіть змагаються в товариських спортивних іграх.
  • Будьте завжди у формі: фізичні вправи є важливим компонентом довголіття. Якщо виснажлива фізкультура вам не підходить, є спокійніші варіанти. До прикладу, в Японії досить популярним є п'ятихвилинні радіо-тайсо, які потрібно робити щодня.
  • Усміхайтеся: такі прості речі, як усмішка, роблять наше життя наповненим глибоким сенсом. Тому, за словами авторів книжки, вони є надзвичайно важливими.
  • Відновіть зв'язок із природою: знаходьте час для прогулянки на свіжому повітрі, особливо якщо ви живете в місті. Хоча декому може здатися, що відпочинок на природі є марною тратою часу, насправді він допомагає підвищити продуктивність, покращити пам'ять і підняти настрій.
  • Дякуйте: це чудовий спосіб пригадати все те хороше, що є у вашому житті. Тому знаходьте час, щоб поділитися вдячністю за родину, друзів, здоров'я і навіть за себе.
  • Живіть зараз: припиніть шкодувати про минуле і боятися майбутнього. У вас є лише сьогодні, тому використовуйте його якнайкраще.

Ну і, звісно, щоб жити довго та щасливо, треба щодня дотримуватися свого ікіґай.

Ікіґай і радіо-тайсо: п'ятихвилинні вправи для довголіття

Радіо-тайсо практикують майже всі довгожителі Окінави, яких опитали автори книжки. Радіо-тайсо можна перекласти як “радіо вправи”. Таку назву вони отримали через те, що інструкції щодо рухів транслювалися на радіо ще далекого 1929 року.

Навіть сьогодні радіо-тайсо все ще виходить щоранку о 6:30 на одній з найстаріших радіостанцій Японії. Рухи мають низьку інтенсивність, а тому чудово підходять для того, щоб розпочати свій день.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *