Сі Цзіньпін може зустрітись з Байденом: що відомо про переговори між США та Китаєм

США та Китай розпочинають переговори про контроль над ядерним озброєнням. Після тривалої перерви в спілкуванні країни повертаються за стіл переговорів. Сі Цзіньпін також планує відвідати США.

Про це йдеться у сюжеті власної кореспондентки ТСН у США Ольги Кошеленко.

Перші пробні переговори США та Китаю відбудуться на рівні чиновників Державного департаменту та міністерств закордонних справ двох країн.

“Це не будуть предметні переговори щодо конкретних кроків назустріч у питанні скорочення ядерних озброєнь – радше прощупування позицій одне одного. Але зважаючи на те, що дві наддержави не спілкувалися на цю тему від часів президентства Барака Обами, це вважають справжнім проривом. За часів президентства Дональда Трампа Китай відмовився взяти участь у тристоронніх переговорах США-Китай-Росія, аргументувавши це тим, що їхній ядерний потенціал значно менший, аніж у Вашингтона й Москви”, – зазначає Ольга Кошеленко.

Після того, як Путін розірвав угоди зі США, Пекін зробив маленький крок назустріч.

“Його позиція щодо неприпустимості використання ядерної зброї, про яку Сі Цзіньпін прямо попередив Путіна в контексті війни з Україною, надзвичайно важлива для США. І вже цього четверга має відбутися зустріч президента Байдена та лідера Китаю Сі у Сан-Франциско на саміті Азійсько-Тихоокеанського регіону. Це буде перший від 2017 року візит голови КНР до США, і до нього прикута увага. Не в останню чергу через відверту дружбу Росії та Китаю, що не заважає Сі домовлятися за спиною свого друга Путіна”, – йдеться у сюжеті ТСН.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 14:00 за 6 листопада 2023 року | Новини України

Нагадаємо, заступниця прессекретаря Білого дому Емілі Саймонс заявила, що Сполучені Штати і Китай досягли принципової домовленості про проведення саміту між Джо Байденом і Сі Цзіньпіном у листопаді в Сан-Франциско.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *