Росія роками стежила за українцями онлайн і може це робити зараз: усі подробиці

Росіяни мали доступ до камер спостережень в Україні. ФСБ роками стежила онлайн за українцями і може це робити далі.

Як це можливо на другому році повномасштабної війни та що зробити, щоб уберегти себе від очей ворога, розповів в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналіст Артем Зябкін.

ФСБ слідкує за українцями онлайн?

Тисячі камер відеоспостереження по всій Україні роками транслювали картинку для ФСБ. І йдеться не лише про вуличні камери, а й про ті, що висять на надважливих підприємствах, ключових установах та є у великого українського бізнесу. Перед початком повномасштабного вторгнення проблему начебто вирішили, але журналісти знайшли прогалину. Тож як рашисти можуть дізнатися буквально все про українців та чому всім на це ніби однаково?

Це – камера TRASSIR китайського виробництва з однойменним програмним забезпеченням. І все було б у повному порядку, якщо б воно не було вже російське. Сервери у камер, до речі, також розташовані в Москві.

Читайте провідні новини дня:

Як з'ясували журналісти проєкту “Схеми” разом із фахівцями “Лабораторії комп’ютерної криміналістики”, увесь об’єм відеоматеріалу, що знімають такі камери, одразу потрапляє на московський сервер, де їх зберігають і можуть переглянути. При чому сервери належать двом компаніям: “Яндекс” і “ВК”, обидві вже давно присіли під Путіна та куруються напряму з ФСБ. До того ж їм це дозволяє російське законодавство.

“Законодавство Росії передбачає, що доступ до всіх ресурсів, які зберігаються в Росії, є можливим для спецслужб і правоохоронних органів навіть без судових рішень. Все, що вони роблять, вони роблять у своїх інтересах і в інтересах їхньої авторитарної влади”, – прокоментував генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун.

В Україні – тисячі “російських” камер

І який масштаб проблеми? А він велетенський. Загалом камер із російським програмним забезпеченням в Україні  – десятки тисяч, до того ж закупалися все нові й нові аж до 2022 року включно. Купити камери марки TRASSIR можна і на найпопулярніших Інтернет-маркетплейсах. 27 лютого 2022 року у владі спробували вирішити проблему та ніби зробили це, заблокувавши мільйони російських IP-адрес, – відео з камер стало неможливо переглядати з них. Але є одне “але” – якщо власник камери увімкне VPN, то знову побачить українців.

Небезпеку визнали і в самій компанії. У TRASSIR є “дочка” в Україні під назвою “ТРАССІР ЄС”. Розслідувачі змогли зв’язатися з її технічним фахівцем, а той усі їхні побоювання підтвердив.

Сама камера, всі, які вони є і які були, так прошивка в них закладена, що вони зв’язуються з одним IPвцем. Ці камери можна було б навіть перепрошити, щоб цей IPвець перебував просто в Україні. Але ж це нереально, це, уявіть, сотні тисяч камер просто зв'язані.

Ви кажете, що відеопотік іде на сервер у Росії, а потім через якийсь інший сервер потрапляє до України на мій телефон?

–​​​​​​​ Так. Так і є.

–​​​​​​​ Наскільки ви думаєте безпечно, якщо ви відправляєте туди інформацію?

–​​​​​​​ Небезпечно. Ну, така технологія. Це весь світ так працює.

Журналісти дізналися, що камери TRASSIR роками стояли на Чорнобильській атомній електростанції. Виходить, що в перші дні вторгнення рашисти бачили надважливий інфраструктурний об’єкт буквально наскрізь. Те саме стосується Адміністрації морських портів України в Одесі та Києві, Харківської, Херсонської та Нікопольської міських рад, Морської пошуково-рятувальної служби в Одесі та кількох інших установ.

“Відзначилася” Полтава

Буквально тотальне стеження рашисти потенційно мають у Полтаві. Там міська рада інтегрувала російські TRASSIR у проєкт “Безпечне місто”. 317 камер по всьому місту онлайн і в гарній якості можуть транслювати життя полтавців просто до одного з відділів ФСБ РФ. Причому 2017 року на сайті Prozorro організаторів попереджали про небезпеку співпраці з росіянами.

Журналісти не могли не запитати у представників громади, чи не виникало у них запитань до російського програмного забезпечення.

У міській владі “переводять” стрілки

Там про небезпеку нічого не чули, а всю технічну відповідальність перекинули на одну з охоронних компаній, яка й обслуговувала камери. А там взагалі набрехали, що не співпрацюють ні з якими рашистами. Ось таке порочне коло безвідповідальності.

Реакція від представників бізнесу

Мають такі камери і представники великого бізнесу в Україні, втім, за словами багатьох із них, камери ніколи не підключали до зовнішньої мережі, тож рашисти не мали доступ до відеоданих. Що ж, повіримо на слово.

Що робити?

Тож які висновки? Небезпека ну дуже велика. Держава начебто вирішила цю проблему, проте не найефективнішим способом і не поінформувала широкий загал про загрозу російських камер. Журналісти також припускають, що згодом російський TRASSIR може знову повноцінно зайти на український ринок, відновити роботу на рашистів під прикриттям іноземної компанії.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ЦЕ ПРОСТО ШОК! Росія роками стежила за українцями ОНЛАЙН! І може робити це ЗАРАЗ!

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *