Це небезпечно для здоров’я: в жодному разі не їжте рис і салати наступного дня після приготування

Звісно, в тому, щоб розігрівати страви та їсти їх наступного дня, нічого страшного немає. Але варто пам'ятати про два продукти, з якими так робити в жодному разі не можна.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що робити, якщо картопляне пюре потемніло після варіння.

Чим небезпечний вчорашній рис

Згідно з даними Агентства харчових стандартів Великої Британії, в сирому рисі містяться спори великої кількості бактерій, які є небезпечними для здоров'я людини. Під час варіння продукту більшість із них гине, але все ж є такі, що примудряються вижити, зокрема бактерії виду Bacillus cereus. Вони потрапляють у рис із ґрунту. В рисі, який не доїли і залишили “на завтра”, ці спори оживають і починають активно розмножуватися.

Тому вчорашній рис може стати причиною сильного отруєння. Симптомами є блювання, біль у животі, діарея.

Процес розмноження бактерій пришвидшується за кімнатної температури. Отже, якщо ви раптом приготували надто багато рису і не змогли його доїсти, краще поставити одразу до холодильника. Так менше шансів отруїтися. Але все ж краще готувати таку кількість, щоб з'їсти за один раз.

Чи можна залишати на ніч салат

Вчені стверджують, що свіжі очищені й нарізані овочі не можна зберігати понад 12 годин за температури вище 4 градусів. Тобто навіть холодильник для зберігання не підійде. Тому краще готувати таку кількість салату, щоб його можна було одразу з'їсти.

Проблема в тому, що в овочах, особливо покупних, містяться нітрати, які рослини вбирають з ґрунту, якщо до нього вносять багато добрив. Нітрати не завдають організмові великої шкоди, але за тривалого зберігання вони перетворюються на нітрити, які, потрапивши до організму, можуть викликати кисневе голодування, підвищити ризик розвитку онкологічних захворювань і спричинити проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Особливий пункт – салати з майонезом. Їх не можна зберігати довше однієї доби за температури від 2 до 4 градусів. Тим більше, не можна залишати їх за кімнатної температури.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *