Візит Зеленського до США: з ким зустрінеться президент і чи зможе Україна розраховувати на допомогу

Президент України Володимир Зеленський сьогодні розпочинає візит до Вашингтона. Сюди він прилітає з Аргентини, де напередодні взяв участь в інавгурації нового президента Хавʼєра Мілея, а також зустрівся з лідерами інших країн регіону та премʼєр-міністром Угорщини Орбаном.

Про це йдеться у сюжеті власної кореспондентки ТСН у США Ольги Кошеленко. 

Військова допомога від США: що відомо 

У США упродовж двох днів заплановані зустрічі з президентом Джо Байденом та лідерами Конгресу. Візит відбувається на тлі замороження допомоги Україні у Конгресі. 

“Тут, у Вашингтоні, Володимир Зеленський був менше трьох місяців тому, у вересні. І от нова його зустріч із президентом Байденом відбудеться у вівторок. Президент США запросив Зеленського знову, щоб підкреслити непохитну відданість народу України. Так напередодні прокоментувала речниця Білого дому Карін Жан-Пʼєр. Поки Росія нарощує свої ракетні та безпілотні удари по Україні, лідери обговорять нагальні потреби України та життєво важливу подальшу підтримку Сполучених Штатів у цей критичний момент – пояснила Жан-Пʼєр”, – пояснює Ольга Кошеленко. 

Конгрес не зміг перейти до голосування за допомогу Україні: республіканці відмовляються розглядати це питання, допоки Білий дім не піде на поступки у посиленні антиміграційної політики США. Президент готовий особисто взяти участь у дискусії з республіканцями – сказав напередодні в інтерв‘ю CNN Держсекретар Ентоні Блінкен. Він, як інші посадовці із вертикалі президента, б‘є на сполох – не можна допустити, щоб фінансування Києву не було продовжене. 

“Зараз час, щоб по-справжньому активізуватися, тому що якщо ми цього не зробимо, ми знаємо, що станеться. Путін зможе безкарно рухатися вперед, і ми знаємо, що він не зупиниться на Україні, він цілком може в кінцевому підсумку напасти на країну НАТО. Це змусило би нас виконувати зобов’язання перед союзниками по НАТО”, – сказав Ентоні Блінкен. 

Візит Зеленського до Вашингтона: що відомо

Президент Зеленський фокусуватиметься на забезпеченні єдності США, Європи та світу навколо підтримки України  – це цитата з офіційного повідомлення від його офісу.

Минулого тижня Зеленський мав звернутися онлайн до сенаторів, але  республіканці залишили засідання, бо і чути не хотіли про Україну. Тепер лідери демократів та республіканців у Сенаті  Шумер і Макконел запросили Зеленського виступити перед верхньою палатою особисто завтра зранку.

Запланована зустріч і зі спікером палати представників Джонсоном – повідомили в його офісі. Щоб встигнути проголосувати за допомогу Україні у Конгресу залишається катастрофічно мало часу – 1 тиждень. І Зеленський, очевидно, спробує надати цьому процесу позитивного імпульсу.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 12:00 за 11 грудня 2023 року | Новини України

Нагадаємо, Зеленський розповів про перемовини в Аргентині з Орбаном та анонсував виступ у Конгресі США

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *