Друг Путіна “на папері” анексував територію сусідньої держави: чи спалахне у світі ще одна війна

Венесуельський диктатор Ніколас Мадуро провів “референдум” і захотів привласнити собі територію сусідньої Гаяни. Аби запобігти загостренню конфлікту, держави Південної Америки зібрали представників обох країн на переговори, після яких Мадуро заявив, мовляв “Венесуела перемогла”.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Яни Слєсарчук.

Друг Путіна – президент Венесуели Ніколас Мадуро – зустрівся з лідером сусідньої країни Гаяни, дві третини якої він віртуально анексував незаконним референдумом на початку грудня.

На територію на захід від річки Ессекібо Венесуела вперше почала зазіхати ще наприкінці ХІХ століття, коли там знайшли поклади золота й бокситів. 1899 року Міжнародний арбітражний суд затвердив, що ця земля належить тоді ще британській Гаяні.

Суперечки точилися все ХХ століття, справу роками розглядає міжнародний суд ООН. 2015 року в територіальних водах Гаяни знайшли великі поклади нафти. Туди прийшли американські компанії і зараз Гаяна – найшвидша економіка планети.

Тому за рік до чергових виборів президент Венесуели Мадуро, всупереч рішенню Міжнародного суду ООН, яке забороняє йому зазіхати на сусідню територію, влаштовує у своїй країні референдум.

На виборчі дільниці приходить лише десять відсотків громадян, але вони голосують, як йому треба. Відтак венесуельська влада малює нову карту Венесуели – з регіоном Ессекібо, і збирається розсилати її по всіх школах.

Президент єдиної англомовної країни регіону Гаяни Іфаан Алі на зустріч із Мадуро одягнув браслет, щоб нагадати який вигляд має карта його країни. Кілька годин переговорів із посередниками у крихітному задушливому аеропорті – і Алі з Мадуро зустрічаються віч-на-віч.

Навколо президентів Венесуели і Гаяни були генсек ООН, представники Бразилії, дипломати з Колумбії та Гондурасу. За підсумками зустрічі оголошують декларацію, яка має зняти напруженість, – країни домовилися не застосовувати силу одна проти одної. На жодні поступки Венесуелі Гаяна не пішла.

Питання в тому, чи захоче Мадуро йти далі, як це зробила Росія. Наразі він видав дозвіл венесуельській нафтовій компанії працювати на родовищах Гаяни. А ще збирається видавати охочим жителям Ессекібо венесуельські паспорти.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 19:30 за 15 грудня 2023 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, велика війна між Венесуелою та Гаяною наразі малоймовірна і конфлікт, найімовірніше, закінчиться суперечками в Інтернеті.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *