Нудить після їжі: 11 неочікуваних причин, які не варто ігнорувати

Нудота після приймання їжі може з'являтися з різних причин, часто це перший сигнал порушення роботи органів травлення. 

ТСН.ua пропонує вам адаптацію матеріалу Prevention, аби дізнатися, чому може нудити після їжі і як впоратися з цим неприємним симптомом. 

Причини нудоти після їжі

Нудота — це симптом, який може виникати з багатьох причин, але якщо вона виникає саме після їжі, то, швидше за все, це пов'язано з порушеннями в роботі шлунково-кишкового тракту”, — пояснює Г'ю Гамфері. Інші потенційні причини, додає він, пов'язані з психічним здоров'ям. Ось деякі з цих поширених розладів:

Кислотний рефлюкс і ГЕРХ

Кислотний рефлюкс виникає, коли шлунковий сік потрапляє до стравоходу і горла, часто після їжі. Випадкові напади — особливо після вживання гострої їжі — очікувані, але якщо ви відчуваєте це регулярно, у вас може бути так звана гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), яка також може супроводжуватися нудотою і здуттям живота.

Чутливість до харчових продуктів і “дірявий кишківник” або кишкова проникність є додатковими можливими ускладнювальними факторами, додає лікар Гамфері.

Читайте провідні новини дня:

Тривога і стрес

“Тривога, депресія або сильний стрес також можуть призвести до втрати апетиту і нудоти після їжі”, — каже Гамфері.

Кожен по-різному реагує на те, що організм переходить у режим “бий або тікай”, і дослідження показують, що стрес і тривога безпосередньо впливають на рухи товстої кишки і на те, як гормони взаємодіють зі шлунково-кишковим трактом. Інші симптоми, які можуть збігатися з цим типом розладу шлунка, — це втома, біль у м'язах і неспокій, додав він.

Синдром подразненого кишківника

Синдром подразненого кишківника, або СПК, “вражає тонкий і товстий кишківник”, — пояснює лікар Сонпал. Якщо, окрім нудоти, ви також відчуваєте зміни у звичках кишківника або такі симптоми, як біль у животі чи здуття, то, за його словами, у вас може бути СПК.

Гастрит

Лікар Гамфері каже, що гастрит характеризується запаленням слизової оболонки шлунка, яке, за даними клініки Майо, може також супроводжуватися болем у животі, нудотою та відчуттям переповненості у верхній частині живота після їжі. 

“Якщо блювота триває більше 24 годин або є ознаки зневоднення чи серйозного захворювання, наприклад, висока температура, слід негайно звернутися до лікаря”, — додає він.

Виразка

Виразка — це відкрита рана, яка розвивається на внутрішній оболонці шлунка і може викликати нудоту, печію, біль у шлунку, здуття живота та непереносимість жирної їжі, згідно з даними клініки Майо. Лікар Гамфері каже, що це може бути пов'язано з нудотою після їжі.

Гастропарез

Гастропарез, який вражає різні нерви і м'язи, — це стан, який викликає параліч шлунка, згідно з даними Клівлендської клініки. Найчастіше він виникає, “коли певні ліки, або частіше діабет, руйнують здатність шлунка відчувати розтягнення”, пояснює лікар Сонпал. 

“Розтягнення дає шлунку сигнал, щоб почати рухатися і перетравлювати їжу. Без розтягування їжа застрягає, і ви відчуваєте нудоту і, швидше за все, будете блювати”, — зазначив він.

Вірусна інфекція

Якщо у вас коли-небудь були проблеми зі шлунком, і ви намагалися утриматись від їжі, то ви відчували цей специфічний тип нудоти. За даними Національного інституту діабету, травних і ниркових захворювань, він також часто супроводжується діареєю, спазмами і лихоманкою.

Гормональні зміни

Гормональні зміни, особливо під час вагітності, можуть викликати нудоту після їжі, каже лікар Гамфері.

Харчова алергія або нестерпність їжі 

Це може здатися очевидним, але харчова алергія може викликати побічні реакції, включаючи нудоту, пояснює лікар Гамфері. Вони також можуть супроводжуватися шкірним дискомфортом і свербінням, додає він.

Харчове отруєння

Хоча це не пояснює нудоту щоразу, коли ви їсте, але якщо ви відчуваєте її гостро протягом декількох днів, виною тому може бути харчове отруєння. Зазвичай воно виникає протягом 6-24 годин після вживання зіпсованої або забрудненої їжі, пояснює лікар Сонпал, який додає, що воно часто викликає нудоту, а також блювоту, діарею та/або підвищення температури.

Медикаментозне лікування

Чутливий шлунок чи ні, певні ліки можуть мати побічні ефекти, які включають нудоту. Що стосується ліків, то “всі люди різні, і теоретично будь-що може викликати нудоту”, — каже Сонпал. Він додає, що найпоширенішими ліками, які викликають нудоту, є антибіотики, антидепресанти, аспірин, ібупрофен, напроксен, ліки для лікування раку (хіміотерапія), опіоїдні знеболювальні, а також вітаміни та мінеральні добавки, наприклад, залізо.

Лікування нудоти після їжі

“Причина вашої нудоти визначатиме, як ви будете її лікувати та запобігати їй, — каже лікар Гамфері. — Подумайте про ведення щоденника харчування, якщо ви часто відчуваєте нудоту після їжі і невпевнені в її причині”.

Щоб запобігти виникненню неприємних відчуттів, він радить їсти і пити повільніше, уникати гострої, смаженої та жирної їжі, а також їсти невеликими порціями протягом дня, а не двома-трьома великими прийманнями їжі.

Коли звертатися до лікаря

“Якщо нудота не минає протягом тижня, зателефонуйте своєму лікарю, щоб обговорити симптоми, — каже Гамфері. — Якщо нудота супроводжується кров'ю у блювотних масах або випорожненнях, високою температурою, болем у грудях, сильною спрагою і жовтяницею, пожовтінням очей або шкіри, вам слід негайно звернутися до лікаря”.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *