Знову порвало головний прапор у Києві: з чого він зроблений та як часто міняють

Негода знову пошкодила в Києві головний державний прапор України, який майорить на флагштоку на території меморіального комплексу “Національного музею України у Другій світовій війни”.

Це сталося минулого тижня (14 грудня) – фото з обірваним полотнищем опублікували в соціальних мережах. До цього сильний вітер серйозно пошкодив прапор у жовтні та в листопаді.

Сайт ТСН.ua поцікавився в КМДА, чи достатньо у них прапорів для заміни та чому так часто страждає державний прапор країни.

Скільки разів негода рвала прапор

В комунальному підприємстві з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення “Спецжитлофонд”, яке опікується та обслуговує конструкцію флагштока, нам розповіли, що зняття або заміна прапора здійснюється у разі збільшення вітрового навантаження, пошкоджень або за штормового попередження. Нагадаємо, що прапор має розміри 16 на 24 метри.

“Протягом 2023 року заміна полотна державного прапора України виконувалася двічі на нові полотна. Станом на грудень у нас зберігаються ще два комплекти полотен державного прапора”, – повідомив сайту ТСН.ua Ігор Ситяшенко, заступник директора КП “Спецжитлофонд”.

Хто виготовляє головний прапор

Ходили чутки, що головний прапор України пошили в Туреччині, але заступник директора комунального підприємства зазначає, що полотна державного прапора України виготовлені в Дніпрі і передані КП “Спецжитлофонд” під час здавання в експлуатацію флагштока. Його, нагадаємо, відкрили ще в серпні 2020 року.

У “Спецжитлофонді” додають, що фінансування будівництва флагштока та закупівлю полотен державного прапора виконала благодійна організація “Благодійний фонд “Майбутній Київ”, водночас бюджетні кошти не залучалися.

Чим захищений прапор

У комунальному підприємстві розповіли про технічні характеристики прапора.

Виявляється, він оздоблений крайкою: білий брезент щільністю 450, підкріплений стрічкою шириною 5 сантиметрів. До прапора також прикріплено металеву капсулу з інтервалом у 25 сантиметрів (алюміній для запобігання корозії) та додано підвісні карабіни.

“Полотнище – тканина поліестер трикотаж рашель. Для з’єднувальних швів і довгих швів по боках використано бавовняну нитку №50. Знизу (коротший бік, поділ) використано 3-поверхневу поліестерну нитку”, – інформують у “Спецжитлофонді”.

Обмерзання і сильний вітер

Але, як бачимо, всі наявні захисні засоби не допомагають.

“Зважаючи на те, що споруда флагштока побудована на одному з найвищих пагорбів річки Дніпро і має висоту 87,66 метра (абсолютна відмітка становить 262,66 м за Балтійською системою висот), полотнище прапора експлуатується у складних погодних умовах і за значних вітрових навантажень, атмосферних опадів, які викликають обмерзання прапора під час випадання мокрого снігу – всі ці фактори призводять до природного зношування полотнища прапора”, – пояснює Ігор Ситяшенко.

Раніше сайт ТСН.ua розповідав, що в Києві негода пошкодила найбільший прапор України – відео, фото.

Читайте також:

Майорить в мороз і сніг. Хто і як піднімає найбільший прапор України над Києвом

В Криму замайорів український прапор

Обіцяють перефарбувати балкон: у Києві помітили російський триколор

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *