Ціни б’ють рекорди: як змінилася вартість продуктів в Україні за рік
У грудні 2023 року середні ціни на продукти харчування були вищими на 4%, ніж у грудні 2022-го.
Про це свідчать дані Державної служби статистики (Держстату).
Найсуттєвіший стрибок, за даними державної структури, стався з цінами на м'ясо та м'ясопродукти, які здорожчали на 12,9%. Також на 9,9% стало дорожче купувати масло, а молоко додало в ціні 9,7%.
Також здорожчали:
- сир і кисломолочний сир — на 7,5%
- хліб — на 7%
- безалкогольні напої — на 6,9%
- риба та продукти з риби — на 4,1%
- овочі — на 3%
- фрукти — на 2,2%
Водночас макаронні вироби подешевшали на 0,3%, хліб і хлібопродукти — на 2,8%, цукор — на 5,8%, яйця — на 9,5%, соняшникова олія — на 14,9%.
Раніше стало відомо, що від січня в Україні зростатимуть ціни на основні овочі та фрукти, хлібобулочні вироби. Як повідомила завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку наукового центру “Інститут аграрної економіки” Інна Сало, на українському ринку вже здорожчали:
- капуста білокачанна — до 15 гривень за кг (+6%)
- буряк підскочив у ціні — до 15,5 гривні (+4%)
- морква — до 15 гривень (+6%)
- картопля — до 22,5 гривні (+1,5%)
Також зростають у ціні й яблука, вартість яких упродовж січня може сягнути 19 гривень за кілограм (+9%), Ціни на виноград підскочать до 205 гривень за кілограм (+3%), а на лимони — до 72 гривень.
У Міністерстві агрополітики вважають, що 2024 року ціни на основні продукти в Україні залишаться стабільними, але лише українського виробництва.
Читайте також: