13 січня — яке церковне свято, чому в жодному разі не варто ображати кішку

Сьогодні, 13 січня, в православному календарі день пам’яті Єрмила і Стратоніка Сінгідонських. Єрмил і Стратонік Сінгідонські були християнськими мучениками, які постраждали за свою віру в 3-4 століттях від рук римського царя Лікінія. Єрмил був дияконом у місті Сингідоні, сучасний Белград, і проповідував Боже Слово. Стратонік був наглядачем темниці, куди кинули Єрмилу, і таємно сповідував християнство. Вони були друзями і підтримували один одного в утисках. Їх довго й жорстоко мучили, але вони не зрадили свою віру і були забиті до смерті. Їхні тіла були кинуті у вогонь, але не згоріли і були поховані християнами.

Прикмети 13 січня

  • Кішка катається по підлозі — чекайте на відлигу.
  • Собака скрутився і спить на снігу — буде холод.
  • Шумить ліс — до тепла.

Що сьогодні не можна робити

Цього дня наші предки намагалися в жодному разі не ображати кішку, адже вірили, що це принесе невдачу та біди, які будуть супроводжувати людину протягом всього року. Також не можна двом дівчатам задивлятися разом у дзеркало, тому що можна “помінятися долями”.

Що можна робити сьогодні

Протягом всього дня люди ретельно стежили за поведінкою кішок. Вірили, що вони можуть спрогнозувати майбутню погоду і взагалі вказати на те, що станеться. Ненадовго кішок відправляли спати до дитячої постелі, тому що наші предки вважали, що після цього дитина буде менше хворіти.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *