Мобілізація в Україні: чи можуть забрати на фронт батька дитини з інвалідністю

Адвокат Андрій Карпенко розповів про можливість отримання відстрочки від призову у чоловіка, який є батьком дитини з інвалідністю.

Він наголосив, що в цій ситуації батько дитини-інваліда має право на відстрочку від мобілізації, незалежно від того, хто з батьків зазначений у документах про дитину.

“Для отримання відстрочки необхідно з'явитися особисто в місцевий центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП), а потім подати заяву. Водночас потрібно мати із собою паспорт громадянина України, військовий квиток і документи, що підтверджують право на відстрочку”, – зазначив адвокат.

Відповідно до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, під час мобілізації від призову на військову службу звільняються жінки та чоловіки, які є опікунами, піклувальниками, названими батьками, батьками-вихователями дітей з інвалідністю до 18 років.

Під час подання заяви про надання відстрочки слід додати копії таких документів:

  • Свідоцтво про народження дитини
  • Свідоцтво про шлюб
  • Паспорт громадянина України матері дитини
  • Документи, що підтверджують реєстрацію місця проживання
  • Довідка про фактичне місце проживання разом із дитиною
  • Документи, що підтверджують інвалідність дитини

Після розгляду заяви ТЦК видає довідку або відповідь, що підтверджує право на відстрочку. У військово-обліковому документі може бути додатково зазначено про надання відстрочки від призову на військову службу.

Нагадаємо, у Верховній Раді готують законопроєкт зі змінами підходу до бронювання військовозобов'язаних. Автори документа пропонують запровадити щомісячний платіж, який гарантуватиме відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *