Виробництво боєприпасів в ЄС потроїлося, але цього мало – прем’єрка Естонії

Країни Європейського Союзу не досягли мети, заявленої в ініціативі “Один мільйон снарядів”, хоча виробництво боєприпасів в Європі потроїлося.

Про це заявила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас, повідомляє “Суспільне”.

“Зараз уже лютий. Здається, ми не досягли цієї мети (виробити мільйон снарядів – Ред.). Але без цієї амбітної мети ми були б у гіршому становищі. Отже, по-перше, добре те, що виробництво боєприпасів в Європі потроїлося. Звісно, цього недостатньо. Це також показало, що обороноздатність європейських країн значно відстає від того, якою вона має бути”, – наголосила естонська прем'єрка.

І ситуація, що склалася, наголошує вона, – це чіткий сигнал для всіх, що треба робити більше. Тому Каллас виступила за те, щоб кожен союзник у НАТО виділяв на оборону 2% ВВП.

Каллас не оминула й питання санкцій проти РФ та їх обходу. Адже, за неофіційною статистикою, імпорт мікрочипів до країни-агресорки збільшився. За її словами, з 20 компаній, які постачають ці мікрочипи, 15 – це західні компанії, а з цих 15 – три європейські.

“Я думаю, це те, що ми повинні дійсно визнати і щось із цим робити. Тому що якщо компанії думають, що, знаєте, ми отримаємо від цього вигоду і це не має значення, то насправді це має значення. Якщо кожен зробить свій внесок, то переламний момент для війни буде набагато ближче, ніж коли кожен намагатиметься обійти і отримати власну вигоду від неї”, – сказала вона.

Нестача боєприпасів

Днями видання Bloomberg із посиланням на західних офіційних осіб повідомило, що Україні не вистачає артснарядів і ракет ППО через затримку допомоги. Адже життєво важлива допомога з боку Європи та Сполучених Штатів все ще не затверджена.

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив про критичну нестачу снарядів у листі до ЄС. Він повідомив, що дефіцит зброї в Україні зростає з кожним днем, і закликав союзників з ЄС зробити більше для виконання обіцянки передати мільйон артилерійських снарядів.

Офіцер резерву ЗСУ Андрій Крамаров каже, що боєприпасів ЗСУ може вистачити на місяць-півтора. І це – в дуже економному режимі. Тому є ризик втратити вже відвойовані міста.

Тим часом очільник ГУР України Кирило Буданов наголошує, що наразі ЗСУ зітнулися з браком боєприпасів на фронті. За його словами, критично важливими для бійців є снаряди, гармати, артсистеми.

Читайте також: 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *