Не встиг утекти: подробиці потоплення російського ракетного катера “Івановєц”

Російський ракетний катер “Івановєц”, який було потоплено морськими дронами біля захищеної військово-морської бази Чорноморського флоту РФ на озері Донузлав у тимчасово окупованому Криму, не встиг набрати швидкість, щоб утекти від ударів.

Про це написав у своєму дописі в Telegram військовий оглядач Юрій Бутусов, аналізуючи опубліковане української військовою розвідкою відео.

За його словами, під час спецоперації ГУР Міноборони морські дрони підрозділу Group 13, які наводилися на ціль через космічний сателіт, вперше в історії воєн знищили бойовий корабель, який перебував на ходу у відкритому морі в повній бойовій готовності.

Аналітик зазначив, що ракетний катер проекту 12411 водотоннажністю до 500 тонн з екіпажем у 40 осіб, озброєний надзвуковими протикорабельними ракетами “Москіт” П-270, очевидно, здійснював бойове патрулювання та оборону бази.

Розвідка росіян не помітила підхід групи зі щонайменше п’яти дронів. Загрозу візуально виявив екіпаж бойового корабля, але було запізно – катер, який міг розвинути швидкість понад 30 вузлів і просто втекти від дронів, зробити цього не встиг.

Росіяни також не встигли відкрити вогонь із 76-мм зенітно-артилерійської установки АК-176, яка перебувала в похідному положенні, чи привести до бою дві 30-мм зенітно-артилерійські установки АК-630, здатні вести щільний вогонь по рухомих цілях на ближніх відстанях.

По дронах було відкрито кулеметно-автоматний вогонь з близької відстані черговою вахтою. Однак через малі габарити, швидкість і маневрування дронів росіянам їх уразити не вдалося.

Перший український дрон ударив у корму катера з правого борту, щоб вивести з ладу гвинти. Саме тому катер не зміг розвинути повну швидкість, хоча й не зупинився. Другий дрон також уразив гвинти, але вже з лівого борту. Цими двома ударами катер був надійно позбавлений ходу й маневру.

Після цього, зазначив Юрій Бутусов, російський корабель грамотно добили. Третій дрон ударив у середину корпусу під ракетними установками “Москіт”, спричинивши велику пробоїну в лівому борту.

“Відео з цього дрона не показане. Але результати влучання видно з камери четвертого дрона, який оператор спрямував просто у вирву від третього дрона в те саме місце”, – написав оглядач.

Саме вибух від четвертого дрона став для корабля фатальним.

“Внаслідок удару здетонували чотири ракети “Москіт”, повна маса яких становить 4 тонни кожна. Ракетний катер “Івановець” буквально розлетівся на шматки, шансів для порятунку в екіпажу майже не було”, – наголосив Бутусов.

На думку оглядача, ціллю атаки було не ураження, а саме повне знищення корабля, для чого й було залучено групу морських дронів.

Нагадаємо, ТСН.ua зібрав перелік кораблів Чорноморського флоту, які Росія втратила від 24 лютого 2022 року.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *