Знахідка, на яку чекали майже сто років: у Єгипті розкопали верхню частину гігантської статуї Рамзеса II

Спільна єгипетсько-американська археологічна місія виявила верхню частину величезної статуї фараона Рамзеса II під час розкопок в Ель-Ашмунейні, що на південь від єгипетського міста Мінья.

Про це пише агентство Reuters з посиланням на повідомлення міністерства туризму та старожитностей Єгипту, зроблене у понеділок, 5 березня.

Статуя виготовлена з вапняку та знайдена її частина має висоту близько 3,8 метра. Нижню частину статуї було знайдено майже сто років тому – 1930 року – німецьким археологом Гюнтером Редером.

Глава Вищої ради з давніх часів Єгипту Мустафа Вазірі підтвердив, що обидві знахідки є частинами однієї статуї. Тепер археологи очищають знайдений блок, щоб змоделювати, як виглядатиме статуя після об’єднання частин.

Стародавня статуя зображує фараона, що сидить, в короні та головному уборі із зображенням королівської кобри. На задньому боці статуї у верхній частині її нанесені ієрогліфічні написи. За словами єгиптологів, ці написи прославляють великого царя, одного з наймогутніших фараонів Стародавнього Єгипту.

Рамзес другий, що увійшов до історії як Рамзес Великий, був третім фараоном дев’ятнадцятої династії Єгипту. Він правив країною 66 років — від 1279 до 1213-го до нашої ери.

Розмір статуї разом з її нижньою частиною приблизно досягає семи метрів.

Місто Ель-Ашмунейн, розташоване на західному березі річки Ніл, було відоме в стародавньому Єгипті під назвою Хемну, а в греко-римську епоху було регіональною столицею Гермополя Великого.

Нагадаємо, в Єгипті на дні затопленого струмка та серед сміття знайшли гігантську статую Розмеса ІІ. Фігуру знайшли неподалік руїн храму Рамзеса Другого, у місці, де згідно з легендами, було створено світ.

Раніше вчені створили реконструкцію зовнішності могутнього фараона Рамсеса II, що дозволяє побачити, як він виглядав 3200 років тому.

Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *