Поширені помилки в харчуванні після 50 років: дев’ять важливих правил від експертів для здоров’я

В молодому віці організм ще має певний запас міцності, а тому намагається протистояти всьому тому шкідливому, що ми споживаємо в їжу, самостійно. Після 50 років йому вже потрібна усвідомлена допомога, адже його ресурси сильно зношуються.

Основні помилки в харчуванні після 50 та як їх уникнути

Великі порції

Якщо в більш молодому віці організм ще може впоратися з великим обсягом продуктів та їхньою калорійністю, то після 50 важливо стежити за цим ретельніше.

Річ у тім, що метаболізм сповільнюється, і якщо ви не зменшите калорійність, розміри порції та частоту приймання їжі, виникає значний ризик виникнення зайвої ваги. А з віком боротися з нею стає набагато складніше.

Експерти радять їсти невеликими порціями. В ідеалі потрібно, щоб за один раз ви з'їдали не більше вашої долоні. Частота – 5-6 приймань їжі.

Погана збалансованість

Дуже важливо, щоб у вашому раціоні були присутні жири, білки, вуглеводи. Обов'язково додайте до свого раціону молочні продукти (багаті на кальцій), овочі, фрукти (клітковина) та рибу (омега-3 жирні кислоти).

Не має бути переваги в бік якогось одного продукту, тобто треба, щоб до організму надходило потроху всього. Спробуйте повністю або частково виключити з раціону напівфабрикати (сосиски, ковбаси, готові котлети тощо). Їх краще замінити домашніми стравами з мінімальною кількістю солі й консервантів.

Варто забути про різні газовані напої. Їх краще замінити домашніми компотами, чаями, звичайною водою. Так само не містять нічого корисного консерви. Краще всі законсервовані овочі їсти у свіжому вигляді. Не забувайте після 50 років зменшити кількість споживання солі.

Неправильний спосіб приготування їжі

Експерти радять відмовитися від смаженої їжі, особливо у великій кількості олії. Віддавайте перевагу тушкуванню, варінню та запіканню в духовці.

Недостатнє вживання в їжу продуктів з кальцієм

На жаль, після 50 років серйозною проблемою стає остеопороз. Тобто знижується щільність кісток, вони стають крихкішими. Цього не уникнути, але можна значно покращити ситуацію, якщо не забувати щодня додавати до раціону продукти, багаті на кальцій.

Ігнорування вітамінів і БАДів

Правильно підібрані добавки можуть сильно допомогти організму впоратися з віковими змінами після 50 років. Для цього спочатку треба здати розширений аналіз крові, проконсультуватися з терапевтом, який допоможе підібрати вітаміни й БАДи саме для вас. Не варто забувати, що ми не можемо отримувати з їжею 100% необхідних речовин.

Сидіння на дієтах

Якщо казати прямо, то і в молодому віці краще не сидіти на дієтах. Адже це – стрес для організму. Особливо коли ми намагаємося привести його в потрібний для нас стан за короткий термін, не звертаючи уваги на потреби для здоров'я.

Після 50 років краще не виключати з раціону певні продукти (як за білкової чи кетодієти), адже “зламавши” якийсь механізм, у такому віці його набагато складніше “полагодити”, оскільки ресурси вже витрачені.

Вживання недостатньої кількості води

Згідно з рекомендаціями лікарів, на день потрібно випивати 2 літри води. Однак насправді це дуже багато і не кожна людина може стільки випити. Тому важливо підібрати індивідуальний об'єм. Але пам'ятайте, в ідеалі це має бути щонайменше 4-5 склянок води.

Відсутність у раціоні рідких страв

Такі страви мають знижену калорійність, а тому можуть стати справжнім порятунком після 50 років. Йдеться про супи, підливи, соуси, фрукти й овочі, які містять великий відсоток рідини (огірки, кавуни). Завдяки цьому ви перевантажуватимете організм, але водночас наповнюватимете його всіма життєво необхідними елементами.

Вживання надто гарячої їжі

Ця звучить доволі дивно, та якщо в молодому віці гаряча їжа добре засвоюється, то після 50 вона стає справжнім стресом для організму. Дуже важливо, щоб будь-яка страва була помірно теплою.

Харчування після 50 років для чоловіків і жінок не сильно відрізняється. В обох статей уже уповільнюються гендерні функції, а тому їжа стає лише джерелом для підтримання функціонування організму.

Також експерти радять не відмовляти собі в “маленьких радощах” – чашці кави чи келиху вина. Але так варто діяти не надто часто, а лише в особливі моменти. Це не позначиться на організмі негативно, а навпаки – допоможе отримати позитивні емоції, які важливі для самопочуття.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *