У Криму гриміли вибухи: які “сюрпризи” для Путіна і що відомо про наслідки “бавовни”

Вибухи, як розпочалися 23 березня, так досі й не закінчуються. У тимчасово окупованому Криму Чорноморський флот РФ втрачає все нові судна, знову є ураження та потоплені кораблі. Все, що відомо про триденну атаку на бляшанки ЧФ РФ і не тільки, йдеться в ексклюзиві Вікторії Гнатюк TSN.ua.

Пізно ввечері 23 березня у Криму було оголошено повітряну тривогу, після чого пролунало щонайменше шість потужних вибухів. Кажуть, вибухи лунали з боку Козачої бухти, що за 15 км від Севастополя, а путінський міст знову перекривали.

Ви будете сміятися, але окупанти спершу написали, що то у них горить трава.

Попри те, що про потужні вибухи місцеві повідомляли з Джанкоя, Севастополя, в районі Козачої бухти та мису Фіолент, представники окупантів запевнили: “Над Кримом активно працює ППО”.

Мінус кораблі

Окупанти ж кричать, що це була чи не наймасованіша атака на півострів за всю війну. А згодом у телеграм-каналі “Страткому ЗСУ” заявили, що Сили оборони України успішно уразили великі десантні кораблі “Ямал” та “Азов”, центр зв’язку і кілька об’єктів інфраструктури ЧФ РФ у тимчасово окупованому Севастополі.

А телеграм-канал “Кримський вітер” з посиланням на підписників повідомив, що атаки зазнав головний вузол спецзв’язку Чорноморського флоту РФ. Про влучання в цей об’єкт також повідомили в Osint technical, написавши:

“Схоже, що щонайменше три українські крилаті ракети Storm Shadow врізалися в головний центр зв’язку Чорноморського флоту Росії”.

Після цього командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук подякував “льотчикам і морякам за успішну бойову роботу”.

Скільки окупантів ліквідовано

Згодом телеграм-канал “Кримський вітер” з посиланням на власні джерела повідомив, що внаслідок атаки на пункт зв’язку ЧФ РФ по вулиці Руднєва 34 окупантів одразу отримали почесний статус “200”, ще десятеро стали “трьохсотими”.

Що відомо про знищені кораблі

Словом, російський “Азов” – це великий десантний корабель проєкту 775М, побудований у польському Гданську, який увійшов до складу флоту 1990 року. Водотоннажність корабля 4080 тонн, довжина 112,5 метра, ширина 15 метрів, осадка 3,7 метра, вміщає екіпаж з 87 осіб.

Озброєння ВДК “Азов” становлять: артилерійська установка АК-176, дві шестиствольні артилерійські установки АК-630, система залпового вогню УМС-73 “Град”, чотири пускові установки переносного зенітно-ракетного комплексу “Стріла-2”. На борту можуть розташовуватися до 500 тонн техніки та вантажів і 225 десантників.

ВДК “Ямал” має всі ті самі характеристики, однак на його озброєнні дві здвоєні 57 мм артилерійські установки АК-725, дві пускові установки реактивної системи залпового вогню А-215 “Град-М”, чотири пускові установки переносного зенітно-ракетного комплексу “Стріла-2”. На борту можуть розташовуватися до 500 тонн техніки іта вантажів і 225 десантників.

Скільки ракет було випущено загалом – невідомо. Гауляйтер Развозжаєв повідомляв про перехоплення засобами ППО “понад 10 ракет”, але щось таки пішло не так і ППО виявилася дірявою. Ба більше, в Севастополі позакривали укриття, тож людям навіть ніде було сховатися.

Ураження “Ямала” підтвердили і в українській розвідці. Там розповіли про деталі пошкоджень.

“За оцінками воєнної розвідки України, характер пошкоджень носить критичний характер: пробоїна у верхній палубі зумовила крен на правий борт. Окупанти безперервно відкачують воду з ураженого корабля, який брав участь в анексії Криму, а від 2017-го до 2023 року перебував на ремонті”, – йшлося в повідомленні.

А вже під ранок 24 березня історія повторилася і тимчасово окупований Севастополь знову прокинувся від вибухів. Ранок у Гвардійському, так би мовити, розпочався не з кави.

Пожежа на нафтобазі

Невідомі дрони вгатили по нафтобазі, після чого почалася масштабна пожежа. Що цікаво, ця нафтобаза розташована просто біля залізничної станції Остряково. Згодом місцеві почали повідомляти, що, можливо, є влучання і в гарнізон Гвардійського, та розповіли про наслідки атаки.

Традиційні вибухи

25 березня Севастополь традиційно підхопив естафету і знову розпочав день з вибухів. Наразі невідомо, чи є влучання, втім, спливла інформація, що атака 24 березня була не лише по нафтобазі, а й по російському розвідувальному кораблю “Іван Хурс”. Про це повідомило видання ASTRA з посиланням на джерела.

“В ніч проти 24 березня по Севастополю було запущено 18 ракет, збито 11 з них. Пошкоджено ВДК “Азов” і “Ямал” та розвідувальний корабель “Іван Хурс”, – йшлося в повідомленні.

Що відомо про корабель “Іван Хурс”

За даними джерел ASTRA, в “Івана Хурса” влучили одразу 2 ракети. Про постраждалих невідомо. Наскільки пошкоджений корабель, ще перевіряють.

Нагадаємо, що у травні 2023 року цей корабель уже зазнавав пошкоджень, за ним кілька годин полювали українські надводні дрони “Магура”. Тоді корабель-розвідник РФ виконував завдання за 120 кілометрів на північний схід від протоки Босфор. До завдань корабля входить забезпечення зв'язку та управління флотом, ведення радіорозвідки та радіоелектронної боротьби, стеження за компонентами американської системи протиракетної оборони.

А нарекли його на честь начальника Розвідувального управління Головного штабу ВМФ СРСР 1979–1987 років – віцеадмірала Івана Хурса. Вмістити корабель міг 131 людину та витримати 4 тонни навантаження. Розробники розглядали, що такий корабель, як “Іван Хурс”, може виступати в ролі “флагмана мережево-центричної війни” і стати координатором дій для цілої ескадри або корабельної ударної групи, яка перебуває у взаємодії з авіацією і сухопутною армією.

Крім цього, 25 березня в ефірі телемарафону “Єдині новини” начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк заявила, що мінуснули в Криму не лише кораблі, а й російських керівників.

“Це дійсно потужний удар по логістиці, це потужний удар по управлінню військами. Тому що, знову ж таки, серед переліченого фігурує і командний пункт, і офіцерський склад. Відповідно відбувається переорієнтування управління військами, переорієнтування сил і засобів, оскільки втрачені конкретні керівники”, – сказала Гуменюк.

На додаток вона зазначила, що “бавовна” в Криму не закінчується, роботи ще багато. Тож чекаємо.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео:

У КРИМУ ПРОГРИМІЛИ ВИБУХИ! Для Путіна є сюрприз! 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *