За яких умов Telegram можуть заблокувати в Україні – нардеп пояснив

Народний депутат та голова комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин каже, що можливе блокування Telegram в Україні “не є зазіханням на свободу слова”.  

Про це він розповів у інтерв’ю “РБК-Україна”

“Свобода слова – це похідна від персоналізації, тобто ми розуміємо, хто стоїть за цим словом. І відповідно, коли це слово порушує законні рамки, наприклад, лунає заклик до тероризму чи виправдовування російської агресії, то треба розуміти, що твоє слово приводить до певних наслідків”, – каже нардеп.

Він зауважив, що Центр протидії дезінформації при РНБО нещодавно зробив дуже хороший аналіз, який чітко показував причинно-наслідкові зв'язки. Спочатку росіянам жорстко промивали мізки, зокрема, за допомогою Telegram, про те, що “хохли не люди”. Потім сталися звірства в Ірпені і Бучі. 

“Тому, коли розповідають про свободу слова в анонімних Telegram-каналів, це про що? Хто стоїть за цим словом?… Для того, щоб внести якісь санкції (заблокувати Telegram – ред.), потрібно пройти цілий шлях. Тобто фіксація проблем, фіксація того, що мережа не працює, фіксація викликів, які в нас стоять для національної безпеки, винесення цього на РНБО, рішення РНБО, указ президента, ведення дію указу президента”, – зауважив Юрчишин.

За словами нардепа, ця “карта залишається на столі” і її можна задіяти, якщо якийсь удар по нашій інформаційній безпеці буде дуже болісним.

Нагадаємо, представникам державних органів та місцевої влади в Україні можуть заборонити мати акаунти у Telegram. 

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *