Військова підтримка України: Столтенберг запропонував довгострокове рішення

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити спеціальний фонд на 100 млрд дол. для військової допомоги Україні в рамках пакета, який мають підписати лідери країн-членів Альянсу на саміті у Вашингтоні. Фонд може бути сформований протягом п'яти років шляхом внесків союзників.

Про це пише Bloomberg з посиланням на анонімне джерело, знайоме з ситуацією.

За інформацією джерела, пропозиція наразі перебуває на етапі обговорення членами Альянсу. Зокрема, питання викликають механізми розподілу внесків і невизначеність щодо того, чи враховувати двосторонню допомогу Україні в загальній сумі.

На думку інсайдера, пропозиція Столтенберга ще зазнає змін, перш ніж її підтримають усі 32 країни-члени Альянсу.

В повідомленні також йдеться, що НАТО може взяти на себе оперативні обов’язки Контактної групи оборони України, яку очолюють США. Ця група координує постачання зброї для ЗСУ, яка надходить майже з пів сотні країн. У разі ухвалення цього рішення структура буде незалежною від потенційних політичних коливань після президентських виборів у США, що відбудуться за сім місяців.

Якщо пропозиція генсека НАТО буде ухвалена, Альянс змінить модель поведінки й відіграватиме активнішу роль у підтримці України. До цього часу НАТО намагалося зберігати певну дистанцію, щоб його дії не були розцінені як участь у збройному конфлікті.

Нагадаємо, Столтенберг розкритикував країни НАТО за недостатню допомогу Україні. Генсек Альянсу наголосив, що ЗСУ конче потребують боєприпасів.

Читайте також провідні новини дня:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *