Якщо дитина не хоче розмовляти: що робити

Що робити, якщо ваше маля мовчить, коли його однолітки вже говорять не лише окремі слова, а й цілі фрази. Тут лікарі рекомендують набратися терпіння і не панікувати. Оскільки кожна дитина починає говорити у свій час. Розповідаємо, як заохотити свого малюка швидше заговорити.

Як розвивається процес мовлення у дітей до трьох років

У період росту й розвитку дітки повинні вже демонструвати прогрес у розумінні того, що їм говорять, і в здатності висловити свої потреби та думки.

  • Від 0 до 3 місяців. Малюки повинні навчитися розрізняти голоси знайомих людей, реагувати на гучні звуки. В цей період мовою дитини є плач та воркування, по мірі росту малюка збільшується кількість звуків, які він може видавати.  
  • 3-12 місяців. Діти цього віку повинні розпізнавати найпростіші слова, добре реагувати на своє ім’я, дивитися у тому напрямку, куди батьки показують руками, сприймати короткі розповіді. У цей період діти вже проговорюють повторювані склади – “баба” або “мама”, використовують жести для висловлення своїх бажань, вже мають кілька слів у своєму мовному арсеналі.  
  • Від 12 до 24 місяців. Малята показують на частини свого тіла, коли у них про це питають, відповідають на прості запитання, впізнають знайомі предмети на фото та малюнках.
  • Від 18 місяців до 3 років діти починають активно сипати словами, до двох років уже мають в лексиконі до 50 слів. Починають активно користуватися фразами із 2-3 слів.

Що робити, якщо дитина не говорить

На розвиток мовлення дитини може впливати багато факторів, це зовсім не значить, що з малюком щось не так. Але для того, щоб розібратися в ситуації, варто вчасно консультуватися з педіатром і логопедом. Самі батьки можуть допомогти своєму малюкові швидше заговорити, лише варто дотримуватися кількох порад.

  • Дивіться на свою дитину, коли говорите. Діти швидко навчаються за допомогою наслідування, їм треба бачити, як ви вимовляєте звуки.
  • Відповідайте дитині. Реагуйте на звуки та жести свого малюка, відповідаючи на прохання. Чи просто говоріть з дитиною.
  • Скористайтеся звичними життєвими моментами. Говоріть із малюком під час купання, заміни підгузків, прогулянок чи годування.
  • Заохочуйте дитину вимовляти назву того, що вона просить. Навіть якщо це буде лише перша літера.
  • Працюйте зі словами, які вимовляє малюк. Коли дитина починає вимовляти перші слова, давайте зрозуміти, що ви почули і намагайтеся складати прості фрази.
  • Частіше читайте дитині. Це найкращий спосіб заохотити дитину до спілкування та промовляння слів.

Читайте також:

Говоріть це дитині щодня – і вона виросте впевненою у собі: 10 фраз

4 фрази, якими батьки програмують своїх дітей на бідність: що говорити натомість

Як виховувати дитину без крику: чому батьківська агресія провокує дитячу брехню

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *