Як родичам підтримати військового, який повернувся з фронту додому: поради психіатра

Психіатр Ігор Дубінін розповів, що якщо військовий повернувся з фронту додому, то родичі повинні дати йому час, щоб звикнути до нових обставин. 

Про це він сказав в інтерв'ю кореспондентці ТСН Наталії Нагорній.  

Психіатр зазначив, що рідні військових можуть помічати певні зміни у поведінці близької людини.

“Йому треба дати трохи часу для того, щоб він не призвичаївся, а для того, щоб взагалі зрозумів — де він, що, хто поруч. І згадав, як все це було. Ще один приклад, простий. Так само спілкувалися з військовим, теж, на жаль, який втратив кінцівку.  Каже, я так хотів додому, я так хотів до дружини, я так хотів, ну, я, чесно, вже не пам'ятаю, хто там — син і донька, чи два сини. Я так і хотів побачити все. Я в подумках мріяв, що я повернусь, я буду тільки з сином гратися в щось і ходити з ними гуляти. А я приїхав, і він щось там голосно закричав, чи щось там не слухає маму, чи щось я йому сказав. І я такий роздратований. Я там його шльопнув, все, я ніколи цього не робив”, — пояснює медик. 

Ігор Дубінін наголосив, що з людиною, яка пережила надмірні моральні навантаження, потрібно навчитись налагоджувати комунікацію. 

“Тобто, нервова система, звичайно, в наших в деяких, скажімо так, хлопців, вона трішечки після стресогенних факторів стала трішечки інша. Тому треба навчати вибудовувати комунікацію між рідною тобі людиною, але яка пережила, скажімо так, надмірні навантаження”, — пояснив психіатр. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Як зрозуміти, що потрібна психологічна допомога? Інтерв'ю з лікарем-психіатром Ігорем Дубініним

Нагадаємо, Ігор Дубінін пояснив, як війна вплинула на свідомість українців.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *