Зачарує смарагдовою зеленню: де краще садити самшит і чи можна робити це біля будинку

Самшит біля будинку: переваги і недоліки

Самшит не лише має ефектний вигляд, він також є дуже корисним, адже очищує повітря від шкідливих речовин, утримує вологу та здатний покращувати здоров'я.

Однак, садівники не радять садити самшит надто близько до будинку, адже цей кущик може пошкодити фундамент та засмітити водостоки. Тому дуже важливо дотримуватися певних рекомендацій, забезпечивши між стінами будівлі та самшитом певну відстань.

Де краще садити самшит

Якщо ви хочете посадити самшит біля свого будинку, варто запам'ятати кілька важливих порад:

  • правильне місце — самшит дуже любить сонячне світло, а також дренований, родючий ґрунт, тому важливо переконатися, що ці умови забезпечені;
  • правила висаджування — обов'язково потрібно підготувати ямку, яка повинна мати ширину і глибину в 2-3 рази більшу від розміру самого куща. Додатково змішайте землю з органічними добривами (добре підійдуть перегній або компост), а перед висаджуванням коріння куща занурте у воду на декілька годин. Після цього розташуйте кущ у ямі, засипте ґрунтом, утрамбуйте (але не сильно, щоб не пошкодити рослину);
  • належний догляд — самшит потрібно регулярно поливати, особливо під час довгого посушливого літнього періоду. Також кущик рекомендовано обрізати, щоб він був компактним. Не забувайте й про добрива. І пам'ятайте, що самшит вразливий до певних хвороб і шкідників, тому потрібно проводити профілактику.

Також варто зазначити, що самшит може зростати від 5 до 15 метрів висотою, в залежності від сорту. Тому обирайте такий вид, який не перекриє доступ до будинку, не нашкодить електричним лініям. Звичайно, самшит можна і треба обрізати та створювати певну форму: колоноподібну, кулясту.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *