Чому загибель президента Ірану – це удар по Росії та Путіну: аналітик пояснив важливі деталі

Загибель президента Ірану – це удар по Росії та диктатору Путіну. Ібрагім Раїсі був лідером клану, що орієнтувався на особливі відносини з РФ, був прихильником розвитку саме ірано-російського співробітництва.

Про це повідомив політичний аналітик, публіцист Віталій Портников.

“Ібрагім Раїсі не є першою постаттю у керівництві Ісламської республіки Іран. Теократія в цій країні сформована таким чином, що всі принципові рішення ухвалює національний лідер аятола Хаменеї, який є спадкоємцем засновника цього чудернацького режиму аятоли Хомейні. Однак водночас варто нагадати, що президент Ібрагім Раїсі вважався одним з реальних кандидатів на місце цього верховного лідера”, – розповів Віталій Портников.

Він також додав, що Ібрагім Раїсі був лідером клану, що орієнтувався на особливі відносини з РФ, був прихильником розвитку саме ірано-російського співробітництва в той час, як багато хто з інших представників теократичного керівництва Ірану наполягав на балансі між Росією, Заходом та іншими країнами.

“Саме Ібрагім Раїсі був тим президентом, який переконував верховного лідера в необхідності постачання зброї до Росії, щоб використати Україну як полігон для Ірану. Таким чином, коли ми бачимо іранські “Шахеди” над власними головами чи їхні аналоги, ми маємо пам'ятати внесок Ібрагіма Раїсі в постачання цього озброєння режиму Володимира Путіна. Також варто сказати, що сам Путін прекрасно усвідомлював значення Раїсі для співробітництва між двома тоталітарними державами. В ніч, коли очікували того, що відбувається з гелікоптером іранського президента, Путін зібрав у Кремлі спеціальну нараду за участю міністра оборони Андрія Бєлоусова, секретаря Ради безпеки РФ Сергія Шойгу, представників російських спецслужб і відповідних відомств, і запросив на цю зустріч посла Ірану в Москві. Настільки російський президент був занепокоєний втратою лобіста власних інтересів у Тегерані”, – зазначив Портников.

Окремо він підкреслив, що загибель Ібрагіма Раїсі – це удар по позиціях Володимира Путіна.

Нагадаємо, спікер президента Росії Дмитро Пєсков повідомив, що Іран не покликав РФ на прощання з президентом Ібрагімом Раїсі, який загинув в авіакатастрофі.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *