Заміна копійок на шаги: 2025 року можуть з’явитися перші монети — НБУ

Наступного 2025 року Національний банк України планує виготовлення нових монет на заміну зношених і зіпсованих. Верховна Рада повинна вирішити – будуть це копійки чи шаги.

Про це повідомив директор департаменту грошового обігу НБУ Олег Прохода в інтерв'ю The Page.

“На 2025 рік заплановане карбування 20 млн монет. Наразі номіналом 50 копійок. Питання лише в тому чи карбувати у 2025 знову радянські “копійки”, чи українські “шаги”. Але якщо парламент підтримає пропозицію НБУ, це можуть бути вже 50 шагів”, – сказав посадовець.

За його словами, кошти на карбування нових монет уже закладено в кошторис операційних витрат НБУ та Банкнотно-монетного двору на 2025 рік.

“Додаткових витрат на етапі виробництва не передбачається. Навіть якщо в дизайні монети відбудуться певні зміни, як мінімум напис “копійка” зміниться на “шаг” – це зроблять штатні фахівці”, – наголосив Прохода.

Посадовець запевняє, що для такої заміни не доведеться замінювати обладнання для виготовлення монет. 

“Ми плануємо зберегти ті самі заготовки для виготовлення монет, вони матимуть таку ж масу, колір та інші характеристики. Відповідно і карбувальне обладнання не потрібно буде змінювати та навіть суттєво переналаштовувати”, – додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося , що Нацбанк запропонував змінити назву розмінних монет з “копійка” на “шаг”.Цю ініціативу в НБУ називають спробою відновити історичну справедливість.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *