Операція в Курській області: військові ЗСУ розповіли про початок бойових дій та яка там ситуація зараз

Місяць тому, 6 серпня, Україна розпочала свою операцію в Курській області. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський пояснював, що її почали, оскільки Росія готувала там новий плацдарм для наступу на Україну.

Яким був цей місяць для українських бійців? Як за цей час змінилася Суджа? Про це йдеться в сюжеті військової кореспондентки ТСН Наталії Нагорної.

Хронологія “Курської операції”

6 серпня – росіяни заявили, що начебто українці прорвали російський кордон.

7 серпня – Путін скликає Радбез, називає дії невідомих провокацією. Українська влада нічого не коментує.

8 серпня – жодних коментарів від України, шквал мемів в інтернеті про те, що Курщина вийшла зі складу Росії.

9 серпня – день четвертий. Кадри зняті місцевими – спочатку детонує, а потім запально горить російська військова колонна і техніка, валяються тіла російських солдатів, російська влада оголошує надзвичайний стан на території окремих областей.

На п'ятий день з'являється відео, з якого очевидно – російські прапори на Курщині падають, а українські – вже на газорозподільчій станції. Про присутність Сил оборони на Курщині Україна офіційно заявляє лише на сьомий день і вимагає розробити гуманітарний план для цих територій.

Відкриття восьмого дня операції на Курщині – місцеві розуміють і відповідають українською. З'являється відео, як росіяни масово здаються в полон. Під контролем уже 28 населених пунктів та близько тисячі квадратних кілометрів. Заяви Путіна – це Захід воює проти Росії руками українців.

Що військові кажуть про операцію на Курщині

14 серпня – 9-й день операції. До Суджі заїжджає знімальна група ТСН. Якою була ця операція, кореспонденти ТСН намагалися дізнатися у військових.

“Ми доводили кожному – перший день у нас був прорахований детально. Все було вивірено і, в принципі, все вийшло в перший день, так, як воно повинно було бути за сценарієм. І другий, і четвертий, і третій теж. Далі ми просто почали отримувати задачі вже відповідно до створеної ситуації, яка була на плані. Я налаштовував своїх бійців наступним чином, що краща війна – це війна на території противника”, – каже військовий.

Військові раділи – операція, яку вони проводять – зухвалий ляпас російським окупантам.

“Все, що там залишалося, – це “Ахмат”, який нас зустрів, і в принципі показав, що вони не військові, не розуміють військову справу. І в нас є позитивний досвід війни з ними, ми його отримали тут, на Курщині, тому що вони не ті, за кого себе видають. По-друге, вони прикриваються цими мобілізованими хлопцями, які служать в армії”, – каже військовий.

Журналістам показують російських полонених – серед них “кадировці”, контрактники, кадрові офіцери, але найбільше – солдатів строкової служби, які переконані – їх скоро поміняють. І обмін таки стається – в День Незалежності за схемою 115 на 115.

Як цивільні живуть у Суджі

“Мій колега Андрій Цаплієнко заїхав до Суджі, коли вона вже три тижні була під контролем України. Андрій, який бачив зо два десятки різних війн, намагався зрозуміти, що думає про українську армію тамтешнє населення”, – зауважує Наталія Нагорна.

Журналіст Андрій Цаплієнко зазначає, що у жителів Суджі немає страху перед українцями, в Україні – навпаки, бо від російських окупантів можна очікувати, чого завгодно.

“Російська пропаганда розповідала їм, що йдуть фашисти, нацисти, зараз будуть якісь масові страти, зараз буде катування або принаймні зараз буде помста за нашу присутність в Україні. І потім виявилося, що з мирними все нормально. Тобто військові налагодили з ними контакт, вони їм допомагають, вони їм привозять їжу, воду, медикаменти”, – каже Андрій Цаплієнко.

Українці в одному з населених пунктів організували місцевим водопостачання.

І тут головне, коли ми робимо такі операції, готуємо їх у режимі повного радіомовчання, з виключеними приладами, з виключеним обговоренням навіть серед самих військових можливостей такої операції – вони виходять.

За цей місяць під контролем України до Суджі та прилеглих сіл уже заїхало під сотню журналістів – українських та іноземних. Проти журналістів ТСН Росія порушила кримінальні справи у ФСБ. Але насамперед ми очікуємо побачити на лаві підсудних у Гаазі всіх тих, хто став причиною цієї війни.

Суджа місцями горить, руйнуютсья будинки від російських “прильотів”, зник пам'ятник Леніну, немає російських і радянських прапорів. За цей час сюди впало вже 300 КАБів.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 6 вересня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *