Продукти, які загрожують розвитком раку, деменції та серцевих захворювань: ніколи їх не купуйте
“Доступна отрута”, яка повільно вбиває організм людини — так можна назвати продукти, які є вдома або в холодильнику майже в кожного. Їх, на думку дієтологині Світлани Фус, варто якнайшвидше позбутися.
Йдеться про ультраоброблені продукти або UPF. Під цю категорію підпадає приблизно половина продуктів, які ми щоденно споживаємо — від нарізного тостового хліба до морозива.
За словами дієтологині, останніми десятиліттями з'являється дедалі більше доказів того, що їжа глибокої обробки не просто шкодить здоров'ю організму — вона часто спричиняє різні види раку, серцеві захворювання, інсульти та деменцію.
Спосіб приготування такої їжі різний, але спільне — вона вся проходить суттєву промислову обробку. Тому до складу таких продуктів входять консерванти, штучні підсолоджувачі, емульгатори, яких немає в домашніх стравах.
Чому лінійка ультраоброблених продуктів щороку зростає? Тому що, за словами Меріон Нестле, експертки з харчової політики та професорки дієтології Нью-Йоркського університету, виробництво таких продуктів є одним з найприбутковіших виробництв для харчових компаній. Разом зі збільшенням споживання таких продуктів зростає і кількість випадків раку та діабету.
Серед найпопулярніших ультраоброблених продуктів:
- хліб масового виробництва,
- сухі солодкі сніданки,
- супи швидкого приготування, різні порошкові пюре тощо,
- фруктові йогурти,
- перероблені м'ясні продукти (шинка, ковбаси),
- снеки, чипси, печиво,
- морозиво,
- солодкі безалкогольні напої.
Як радить дієтологиня, важливо читати етикетки та вибирати правильні продукти: “Одна справа — цільнозерновий хліб із добрим, коротким, зрозумілим складом, інша справа — тостовий, який не те що не несе жодної користі, а в перспективі довготривалого споживання може бути навіть шкідливим. Це стосується всіх продуктів”.
Такі інгредієнти як емульгатори є практично всюди — від майонезу до м'ясних продуктів. Ці інгредієнти працюють як клей, який надає продукту потрібної структури, стабільності, а також смаку. Вони є одним із найнебезпечніших інгредієнтів, без них не обходиться виробництво їжі, їхнє завдання — зробити їжу привабливою та бажаною, а також подовжити термін її зберігання.
Читайте також: