На Україну сунуть заморозки, а у Києві виявили дивну аномалію: відео

На Україну сунуть дощі та заморозки! Синоптики попередили українців про значне погіршення погоди. Вже найближчими днями перші заморозки зможуть відчути мешканці столиці. Однак після періоду дощів та суттєвого похолодання в Україні очікується повернення бабиного літа. Коли ще можна буде насолодитись сонцем – в ексклюзиві TSN.UA.

Погіршення погоди

Без теплого одягу найближчим часом не обійтися, адже в Україні знову зіпсується погода. Зокрема 15 жовтня у деяких областях очікуються дощі та похолодання. Про це повідомила синоптикиня Наталка Діденко. 

“У південній частині та у більшості центральних областей у вівторок обійдеться скоріше хмарністю чи й навіть проясненнями, тобто, серйозні опади навряд. Вітер буде північно-західний, помірний. Температура повітря очікується найвищою у південній частині, +13+18 градусів. Найнижчою – у північній частині та в західній частині, +8+11 градусів. На решті території протягом дня +10+14 градусів”, – каже вона.

В Києві у вівторок очікується часом дощ, помірний північно-західний вітер. Буде холодно, вночі +7+9 градусів, вдень +10+12 градусів. 17, 18 та 19 жовтня у західних, північних та центральних областях України у нічні години ймовірні заморозки, повідомили в Укргідрометцентрі.

“Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по м.Київ та області. Вночі по Києву 17-19 жовтня заморозки на ґрунті та в повітрі 0-2° (І рівень небезпечності, жовтий). Вночі по області 17-19 жовтня сильні заморозки 0-5° (ІІ рівень небезпечності, помаранчевий)”, – кажуть синоптики.

Ще буде тепло? 

Однак після періоду дощів та суттєвого похолодання, в Україні очікується повернення комфортної теплої погоди.

Потепління, яке можна буде умовно назвати “бабиним літом”, прогнозується вже 20 жовтня. Після цього числа стовпчики термометрів повернуться до своїх попередніх показників. Про це в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA розповіла начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко.

“Поступове підвищення температури розпочнеться вже 19 жовтня. Синоптики прогнозують, що потепління очікується на всій території України. У середньому очікується потепління на 3-6 градусів. Синоптикиня назвала таке підвищення температури нормальним та стандартним для жовтня. Водночас в Українському гідрометцентрі попередили, що територія України неоднорідна і умови скрізь різні. Тож уночі на заході країни найближчим часом уже прогнозуються заморозки. Однак у східних областях заморозків поки що не очікується і інтенсивного похолодання теж”, – розповіла Адаменко.

У Карпатах – зима! 

Зазначимо, що у горах справжня зима панує вже 2 тижні! 1 жовтня на високогір'ї Карпат спостерігався сніговий покрив висотою до 13 сантиметрів. Про це повідомляє прес-служба ДСНС України у Facebook. Згідно з інформацією ДСНС, засніжило, зокрема, в Івано-Франківській області. Тим часом рятувальники постійно патрулюють в горах.

Якою буде зима? 

А тим часом стало відомо, що в Україні очікується досить тепла зима. Але можливі затоки арктичного холоду, тобто зниження температури. Про це в коментарі УНІАН розповіла Віра Балабух, кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України.

Так, завдяки цьому повітряні маси на територію України виходитимуть з району Середземного моря та Атлантики. 

Водночас, як зауважила кліматологиня, метеорологи в усьому світі говорять про ризик для цієї зими через маловивчене явище – різке стратосферне потепління. Так, від цього та ряду інших факторів залежатиме те, чи прориватиметься до України арктичне повітря. 

Метеоролог уточнила, що влітку в Україні спостерігалося аномальне тепло, а початок осені також достатньо спекотний і нехарактерний для осінньої погоди. 

Погодні рекорди

Примітно, що за прогнозом Укргідрометцентру, середня температура у жовтні буде на 1-1,5 градуси вище норми.

Ба більше, раніше у Києві зафіксували рекорд добової кількості опадів у Києві. Про це повідомив Укргідрометцентр з посиланням на Центральну геофізичну обсерваторію імені Бориса Срезневського.

Примітно, що наприкінці вересня у Києві зафіксували одразу три температурних рекорди. Наприклад, мінімальна температура 27 вересня виявилась найвищою для цього дня, адже вона не опустилася нижче 17,3°С.  Також середня добова температура повітря 28 вересня досягла найвищого значення для цієї дати, +23,1°С. 

Загадкова аномалія

Аномально тепле літо і теплий початок осені стали причинами однієї загадкової аномалії. У Києві масово зацвів бузок, який росте у дворах столичних будинків. Еколог Олександр Соколенко у коментарі для ТСН.ua розповів, що на це вплинула і тривала посуха.

“Ці два фактори вносять збій у природний графік розвитку рослин. Це стосується не лише бузку. Теж саме відбувається з гіркокаштаном. Якщо був посушливий кінець літа і теплий початок осені – каштани повторно квітують. Це однаково впливає на рослини – каштан, вишню та бузок. Всі вони цвітуть приблизно в один період у травні, тому через аномально теплу погоду квітнуть у жовтні”, – пояснив Соколенко.

Еколог наголосив, що дерева квітують через аномальні погодні умови, які є наслідком кліматичних змін. Просто наслідки цих змін щорік стають все виразнішими.

“Повторна вегетація та цвітіння багатьох рослин – це не нормальне явище. Для багатьох чагарників і дерев це, на жаль, може закінчитися загибеллю. Якщо вони у жовтні починають рости, цвісти, на них з’являються нові пагони, то зрозуміло, що вже при перших приморозках вони загинуть – і квіти, і пагони. Бо рослина не встигне підготуватися до зими – сформувати нормальні пагони, кору, бруньки. Наприклад, гіркокаштан, після такої зимівлі стає кволим і за пару років гине”, – каже він.

Соколенко додав, що для рослин таке цвітіння, спричинене наслідками кліматичних змін, дуже шкідливе. Більш того, наслідки кліматичних змін посилюються ще й завдяки несприятливим антропогенним умовам міста.

“Якщо говорити про Київ, то тут температура повітря у спеку значно вища ніж за містом, а також набагато тепліше у мегаполісі вночі. Все це призводить до того, що подібні явища з подвійним цвітінням дерев, стають все більш виразнішими на території Києва”, – резюмував еколог.

На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: НА УКРАЇНУ СУНУТЬ ДОЩІ І ЗАМОРОЗКИ! А у Києві виявили АНОМАЛІЮ!

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *