Альтернатива каві: як правильно заварювати цикорій, шкода та користь напою
Цикорій все частіше використовують як альтернативу каві. Зокрема, він заспокоює нервову систему та сприяє травленню. Утім, є і протипоказання.
Як правильно заварювати цикорій і кому його вживати не варто – читайте далі
Що таке цикорій
Цикорій – це багаторічна висока трава з блакитними квітками-кошиками. Він набуває популярності як альтернатива каві та важливий компонент лікувальної практики. Корінь рослини містить інулін, вітаміни групи В, дубильні речовини, каротин та органічні кислоти.
В Україні рослина росте на полях та лісах. Вживати траву вперше почали у Єгипті, а вже згодом почали вирощувати у Європі.
Як цикорій впливає на організм:
- Підтримує серцево-судинну систему
- Заспокоює нервову систему
- Сприяє стабілізації рівня глюкози в крові
- Має протизапальну дію
- Сприяє кращому травленню.
Як заварювати цикорій
- Для приготування використовуйте розчинний цикорій або підсмажений подрібнений корінь.
- Додайте 1-2 чайні ложки цикорію на 250 мл води.
- Закип’ятіть воду, дайте їй охолонути до 90-95°C і залийте нею цикорій.
- Залиште на 3-5 хвилин. Якщо використовуєте подрібнений корінь, процідіть напій.
- Для покращення смаку можна додати молоко, мед або спеції.
Шкода від цикорію
- Цикорій сприяє виділення жовчі. Тому його варто уникати людям, у яких камені в жовчному міхурі.
- Може викликати алергію
- Також цикорій не рекомендують вживати вагітним.
За відсутності протипоказань, цикорій може бути корисним доповненням до щоденного раціону.
Читайте також: Цей чай руйнує шлунково-кишковий тракт і печінку: китайці порівнюють його з отрутою