Яблучний сік стане розкішшю в Україні: які причини
В Україні зросли ціни на всі яблука, але рекордно здорожчали плоди сокової або технічної кондиції.
Про це пише ЛІГА.net.
У жовтні середня ціна на “технічне” яблуко зросла до 30 євроцентів. Причин здорожчання дві. Перша – погода. Врожай подекуди зменшився через приморозки. Друга – збільшення обсягів експорту. Маємо результат: за рік ціна яблучної сировини для виробників соку в Україні здорожчала майже втричі.
Навіть за умов високих цін в Україні виробники фруктів насамперед відправляють урожай на експорт. Там довгострокові контракти. Хоча тепер ціни в Україні зросли й майже є такими, як у закордонних гуртовиків, то надалі ситуація може змінитися.
“У будь-якому разі в пріоритеті довгострокові експортні контракти. По-перше, вони забезпечують стабільний збут за найкращими цінами. По-друге, це репутація”, – каже Юрій Стрілець, керівник садових проєктів агрохолдингу “Галс Агро”.
Ситуацію на внутрішньому ринку яблук може врятувати лише зменшення попиту за кордоном.
“Підвищення ціни може зупинитися, коли в Польщі за технічне яблуко будуть платити менше”, – зазначив генеральний директор USPA Fruit Володимир Гуржій.
Раніше повідомлялося, що в Україні вже у листопаді здорожчають продукти. Більше про це читайте у новині.
Читайте також: