Як часто потрібно провітрювати кімнату взимку: скільки хвилин на день буде достатньо

Чому провітрювати приміщення взимку важливо: що буде, якщо цього не робити

Насамперед провітрювання забезпечує правильну циркуляцію повітря, а також дарує гарне самопочуття. Якщо повітря в кімнаті надто вологе чи сухе, це негативно впливає на імунітет, слизову оболонку носа та дихальну систему.

Ба більше, через вологе повітря в квартирі з'являється пліснява. Чим тепліше в приміщенні, тим вологішим буде повітря. Стінам будинку також не подобається волога.

Відчиняючи вікна, ви позбуваєтеся неприємних запахів, тому що свіже повітря допомагає витіснити шкідливі забруднення і токсини (легкі органічні сполуки, CO2, алергени тощо).

Як часто потрібно провітрювати кімнату взимку

Одні експерти стверджують, що свіже повітря до кімнати потрібно запускати щодня, незалежно від температури надворі. Інші ж наголошують, що в ідеалі потрібно робити це двічі на день (враці та ввечері) по 10 хвилин. Але якщо ви живете в старому будинку з поганою ізоляцією, то і 5 хвилин буде достатньо.

Звісно, багато що залежить і від самих кімнат. Наприклад, якщо більшість часу ви проводите у вітальні, то її потрібно провітрювати частіше за інші приміщення, підтримуючи вологість на рівні 40-60%. Спальню фахівці радять провітрювати перед сном і вранці після пробудження.

У ванній кімнаті та на кухні провітрювати краще щоразу, коли утвориться багато пари. Наприклад, після вмивання і приготування їжі.

Що таке уривчаста вентиляція

Щоб правильно провітрити кімнату, спеціалісти радять відчиняти вікна якомога ширше. Тоді ви зможете максимально збільшити кількість свіжого повітря, яке заходить всередину.

Ви можете також використовувати для провітрювання протяг. Для цього відчиніть два вікна навпроти, щоб кімната провітрювалася якомога ефективніше.

Якщо в якомусь приміщенні немає вікон у протилежних кінцях, тоді відчиніть двері й вікно, так ви зможете швидше позбутися вологи. За можливості відключайте радіатори на період провітрювання. А після процедури прогрівайте приміщення, поступово підвищуючи температуру.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *