Що їсти, щоб не хворіти: п’ять основних помилок та рекомендації експертів
Як розповіла лікарка-дієтологиня, засновниця Академії Довголіття Dr. Skytalinska Оксана Скиталінська для видання “НВ”, існує п’ять основних факторів, вкрай важливих для здоров’я людини та правильного функціонування органів і тканин. І новачки, які лише мають намір перейти на правильне харчування, часто роблять в них помилки.
Правильне харчування і п’ять основних помилок
Готують їжу неправильним способом
Якщо ви любите смажену, приготовлену на грилі до рум’яної скоринки або сильно запечену їжу, варто відразу відмовитися від цієї звички. Хоча відразу ви й не відчуєте жодних проблем зі здоров’ям, проте такі страви негативно впливають на роботу клітин, навантажують систему детоксикації організму. Правильне харчування починається з тушкованої, вареної та легко запеченої їжі. А щоб вона краще смакувала, не забувайте про різноманітні соуси (гірчицю, йогурт, кисло-солодкі), а також пряні трави.
Додають мало клітковини до свого раціону
Багато продуктів, до яких ми звикли (хліб, крупи швидкого приготування, макарони) містять малу кількість пектинів (розчинної клітковини) і харчових волокон. Основою правильного харчування є саме щоденне споживання клітковини. Адже її дефіцит призводить до багатьох проблем. Зокрема, закрепів, дисбіозів, запалення кишечника, дивертикулярної хвороби та навіть раку кишечника.
Їдять велику кількість концентрованих солодощів
Одна справа, якщо ви раз на тиждень смакуєте домашнім кексом чи яблучним пирогом та займаєтесь при цьому фізичною активністю, і зовсім інша, якщо ви щодня випиваєте пляшку солодкого газованого напою, їсте цукерки та мало рухаєтеся. Надмірне споживання цукру негативно впливає на тканини. А якщо додати сюди різноманітну випічку, отримаєте ще й надмір вуглеводів. Цукор стимулює утворення жиру в печінці, а далі — пошкоджує судини, нирки, нервові волокна.
Мають дефіцит мінералів і вітамінів
Вони є регуляторами протікання практично всіх біохімічних процесів в організмі. У кожної людини існують свої індивідуальні особливості організму. Протягом доби на них впливають різноманітні фактори. Саме тому, якщо вас цікавить правильне харчування, потрібно додати до свого раціону такі регулятори. До продуктів, які багаті вітамінами і мінералами, належать: фрукти, овочі, зелень, ягоди.
Споживають різні жири без розбору
Сьогодні у модних журналах і різних інтернет-виданнях можна знайти інформацію про використання рослинних олій та їхній позитивний вплив на людський організм. Проте у правильному харчування слід пам’ятати, що збільшення кількості рослинної олії в раціоні призводить до посилення процесів окислення жирів. Адже будь-яка олія є рафінованим продуктом, вживати який треба у кількості не більше 1-2 столових ложок на день. І краще замінити її жиром, який входить до інших продуктів. Наприклад, яєчних жовтків, горіхів, риби чи насіння.
Правильне харчування і рекомендації меню на день
Сніданок
День варто починати з каші (рисова, вівсяна, гречана), до якої можна додати сухофрукти, горіхи. А якщо ви поспішаєте, можете з’їсти натуральний йогурт чи приготувати бутерброд із сиром та авокадо.
Перекус ополудні
Згідно із правильним харчуванням, перекус має бути легким. Тому чудово підійдуть фрукти (банан, яблуко, апельсин) чи жменька горіхів.
Обід
Він має складатися з рідкої страви, основної страви (м’ясо чи каша), гарніру та овочевого салату.
Вечеря
Рекомендовано не навантажувати шлунок в пізній час доби, тому зупиніть свій вибір на невеликому шматочкові курячого м’яса або вареній рибі. Маленька порція сиру також буде гарним варіантом.