Дідух, вечеря та вертеп: як традиційно відсвяткувати Різдво в Україні

Різдво Христове – родинне свято любові та надії. Одне з улюблених і веселих свят для українців, яке супроводжується подарунками, народними гуляннями та традиційними святковими обрядами. Про всі різдвяні традиції – різдвяну зірку, дідух, вечерю, вертеп та колядки в Україні – читайте далі в ексклюзиві ТСН.ua.

Різдво в Україні

Різдво є одним з найголовніших свят для українського народу. Ми святкуємо його з покоління в покоління, дотримуючись традицій та вірувань. Різдвяні традиції сягають глибоко корінням в життя наших пращурів і несуть в собі сакральний та релігійний зміст. 

2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, за яким це свято вшановують 25 грудня, а не 7 січня. Хоча кожна українська парафія має право самостійно обрати, коли святкувати.

Святкового дня люди радісно вітаються фразою “Христос народився!”, а у відповідь чують — “Славімо його!” Цього дня заведено приходити до церкви на святкову молитву, а також завітати в гості до родичів. У перший день Різдва закінчується піст, і люди можуть скуштувати м’ясні та інші ситні страви.

Різдвяний піст

Перед Різдвом починається один з найтриваліших у році постів — Різдвяний піст. Він триває 40 днів і необхідний, щоб очистити душу й тіло напередодні Різдва Христового.

Під час Різдвяного посту вірянам дозволяється їсти овочі, фрукти, каші, гриби, бобові, інколи рибу. Але заборонено вживати м'ясо, яйця, молочні продукти, сир, вершкове масло.

Різдвяний стіл

Традиції святкування Різдва в Україні стосуються й святкового столу. Застілля починається напередодні Різдва у Святий вечір. На столі мають бути 12 пісних страв, кожну з яких треба покуштувати всім членам родини. Це число не є випадковим, адже воно символізує 12 учнів Ісуса Христа (апостолів) та 12 місяців року. 

Головною стравою вважається кутя, яку зазвичай розміщують в центрі столу поруч із запаленою свічкою. Кутя готується з рису або пшениці, що доповнюється родзинками, маком, горіхами та медом. Українські різдвяні традиції передбачають залишення куті після святкової вечері на столі для духів померлих предків. Наш народ вірить, що в Різдво вони відвідують свій дім.

Святий вечір є останнім днем суворого різдвяного посту. Крім куті, на столі обов’язково мали бути борщ, гриби, риба, вареники з квасолею та капустою, картопля та узвар. З давніх часів цього дня господиня невпинно займалася приготуванням 12 страв (на честь 12 апостолів), помічниками для неї були діти, особливо старша донька. Господар в цей час годував худобу, вистеляв їй солому.  

В самий день Різдва вже не існує жодних обмежень в їжі, страви можуть бути приготовані з м'ясних та молочних продуктів.

Святвечір

З переходом на новоюліанський календар багатьох українців цікавить, коли ж сідати за стіл на Святий вечір. За традицією Святвечір відбувається напередодні Різдва, тобто 24 грудня. Це один з найбільш урочистих днів у православній традиції, який в Україні вирізняється особливою пишністю та великою кількістю обрядів. 

Підготовка до Святвечора містить не лише духовні практики — в українців здавна було заведено піклуватися про свою сім'ю та дім. Тому напередодні Святого вечора та Різдва стіни зазвичай білили та прикрашали.

Також Святвечір відрізняється особливою традицією посту. Протягом всього дня не можна було їсти. Сідати за різдвяний стіл необхідно з появою першої зірки, яку називають Вифлеємською. Саме вона привела мудреців до немовляти Христа. 

Святий вечір починається молитвою і запалюванням різдвяної свічки. У колі всієї родини, зокрема й немовлят, господар будинку благословляє вечерю.

Колядки

Особливою традицією українського Різдва є колядки — веселі пісні на релігійну тематику. Незаміжні хлопці та дівчата збиралися разом для цього чудового обряду. У кожного в групі колядників була своя роль. Першим завжди йшов той, хто мав найкращий голос, тримаючи Вифлеємську зірку, наступним йшов дзвонар, що сповіщав господарів про наближення гостей, далі була людина з мішком для подарунків.  

Колядники обходять будинки, тримаючи в руках велику зірку, та розважають своїх сусідів і членів родини, за що отримують гроші та солодкі подарунки. Здавна наші предки вірили — що більше колядників прийде до хати, то більше багатства і щастя буде в ній наступного року. До сьогодні ця неймовірна традиція збереглася. Нині можна побачити підлітків, які ходять по сусідах, співаючи колядки та щедрівки. В західних регіонах України можна побачити це дійство, яке є більш наближеним до тогочасної музичної традиції Різдва.

Дідух

До Різдва хата справжнього українця мала бути чистою та рясно декорованою. І якщо зараз часто для того, щоб прикрасити приміщення, вирізають сніжинки з паперу, то наші пращури виготовляли щось схоже і називалося це “витинанки”. Вони не завжди були схожі на сніжинки, здебільшого це були красиві геометричні узори, якими прикрашали хату. 

Особливе місце в українській оселі в різдвяний період займає дідух. Його заведено ставити в куті стола, оселі, біля ікони. Створюють його зі снопа, який збирали ще під час закінчення жнив. Сніп зберігали впродовж всієї зими як символ родючості, життя та нескінченності. Щороку наші пращури, збираючи новий врожай, мали зробити нового дідуха, адже старий вже втрачав силу. Після Водохреща зерно з дідуха додавалося до зерна, що буде засіватися першим.

Вертеп та ворожіння

Ще один важливий символ Різдва — вертеп. Деякі історики впевнені, що українці вже у XVII столітті готували на Різдво вертепну драму. Цей звичай був поширеним по всій Україні. Це театральне дійство, в якому зображували побут та життя українців.

Вертеп мав сакральний зміст для українського народу та був вісником гарного врожаю. Варто зазначити, що традиції святкування Різдва в Україні не обмежуються статичним вертепом з ляльками. Широку популярність у нашій країні має і живий вертеп, в якому ролі різних персонажів виконують живі люди.

Ще однією традицією святкування Різдва є різдвяні ворожіння. Споконвіку люди цікавилися своїм майбутнім і хотіли заглянути за його завісу. В період Святок, починаючи зі Святого вечора і закінчуючи Водохрещем, наші предки ворожили на свою долю. Щоб дізнатися про своє майбутнє, люди використовували віск, молоко, волосся, сніг, прикраси та інші атрибути. Дівчата, звісно, ворожили на судженого.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео:  СВЯТВЕЧІР І РІЗДВО-2024: дідух, вертеп і ворожіння! Що має бути на столі?

Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *