Як не отруїтися під час новорічних свят: корисні поради

Під час різдвяних та новорічних свят збільшується ризик виникнення харчових отруєнь. Якщо продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми.

Напередодні свят в торгівельних мережах – святкові акції з великими знижками на харчові продукти, що дуже приваблює покупців до закупівлі якомога більше продуктів за привабливими цінами. Однак може бути, що термін реалізації у такої продукції спливає.  Щоб не наражати себе та близьких на небезпеку – уважно перевіряйте термін придатності харчових продуктів, наявність стікерів, цілісність пакування, зовнійшній вигляд.

Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:

  • сирі яйця
  • непастеризоване молоко
  • домашня консервація
  • сирі м'ясо, риба та морепродукти
  • м'які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками)
  • кондитерські вироби з кремом

Запобігти отруєнню вдома допоможуть:

  • Ідеально чисті руки та кухонні поверхні
  • Окремі дошки та ножі для м’яса, риби, фруктів або овочів і готових продуктів
  • Гарне термічне оброблення сирих продуктів перед вживанням
  • Актуальні терміни придатності. У випадках, коли з ними все нормально, а вигляд та запах продукту насторожує, краще відмовитися від нього
  • Вчасне прибирання їжі зі столу у холодильник після святкування

Як не отруїтися готовими стравами з кулінарії або ресторану

  • Купуйте страви лише у перевірених заздалегідь місцях
  • Обирайте святкові блюда лише в ресторанах та кафе, де їх готують на замовлення постійно
  • Не соромтесь просити замінити страву, якщо її якість викликає сумніви

Терміни зберігання найбільш популярних новорічних страв у холодильнику:

  • для салату “Оселедець під шубою”, оскільки потрібен час на просочення – 24 години
  • для салату “Олів’є” в заправленому вигляді – 4 години
  • для класичного салату “Крабовий” з різними додатковими інгридієнтами – 24 години (у заправленому вигляді) та 48 годин (без заправки)
  • для фаршированих яєць за умови, що яйця були зварені круто не менше 15 хвилин, термін зберігання – 1-2 доби
  • м'ясний холодець , заливне з риби/ м’яса може зберігатися при температурі від 0 до +6 С – 2-3 дні

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *