Що довелося пережити дитині в полоні у бойовиків ХАМАСу: неймовірна історія порятунку Емілі з Ізраїлю 

Сталося диво – 8-річна Емілі з Ізраїлю, чий тато оплакував свою доньку, повернулася додому живою.

Про неймовірну історію порятунку та що маленькій Емілі довелося пережити в полоні, розповіла журналістка Віторія Гнатюк в ексклюзивному матеріалі TSN.UA.

Що довелося пережити Емілі?

“Ви точно пам’ятаєте цю дівчинку. 8-річна Емілі з Ізраїлю. Всі думали, що її вбили терористи із Сектора Гази. До поселення Бері маленька Емілі пішла в ніч проти 7 жовтня – саме тієї пекельної ночі, коли бойовики ХАМАСу готувалися вбивати”, – нагадує хроніку подій журналістка.

Це було курортне місце неподалік Мертвого моря. Туди з’їжджалися туристи. Єдине, що не дозволяло цьому кібуцу бути ідеальним – близькість до Сектора Гази та періодичні обстріли.

Саме цей кібуц і постраждав від хамасівців чи не найбільше.

Понад 100 жителів бойовики просто без розбору розстріляли, частину захопили в полон. Ті, що вижили, розповідали про знущання, які здавалося б, можуть бути лише у фільмах жахів: бойовики підпалювали будинки й чекали, коли люди почнуть вибігати надвір, а вже там їх безжально вбивали.

Вони грабували та знищували все, що могли. До таких звірств не був готовий ніхто, а до обстрілів звикли, тож сховатися завжди було де, тому батько не хвилювався за доньку і вже за кілька годин сильно пожалкував, що відпустив Емілі до подруги.

“Потім я почув постріли. І було вже надто пізно. Якби я знав… Можливо, я б побіг і забрав би її, її подругу, матір подруги та привів би до себе. Але коли я зрозумів, що відбувається, було вже занадто пізно”, – розповів батько дівчинки.

Що думав Том?

Дві доби Том нічого не знав про доньку, але і вдіяти нічого не міг. Кібуц, де він проживав, швидко захопили терористи, і вибратися за межі поселення живим шансів майже не було. Чоловік уточнив: доньку виховував сам, мати дівчинки померла від раку, тож він думав про те, аби не залишити дитину сиротою.

“Мені потрібно було думати про Емілі. Вона вже втратила матір, я не міг ризикувати собою, щоб вона втратила ще й батька”, – сказав він.

Новина про смерть дитини та реакція батька

Але Том уже розумів, що варіанти два: або Емілі вже мертва, або в полоні у бойовиків ХАМАСу. І як виявилося, перший варіант для нього був не найстрашнішим, тож коли на порозі з’явилося кілька людей, чоловік зрозумів, з якими новинами до нього прийшли. Реакція чоловіка на новину про смерть доньки тоді шокувала увесь світ.

Коли він дізнався, що доньки більше немає серед живих, то зітхнув із полегшенням, а смерть своєї 8-річної Емілі назвав благословенням. Світ уже згодом зрозумів, чому саме такою була реакція.

“Вона була мертва. Я знав, що вона була не одна, вона не була в Секторі Гази, вона не була в темній кімнаті, заповненій величезною кількістю людей, які штовхають одне одного. Якщо ви знаєте що-небудь, що роблять із людьми в Газі, те, як там поводяться з людьми, у них немає ні їжі, ні води, вони в темних кімнатах і перебувають у жаху щохвилини кожного дня, і так може тривати місяцями або навіть довгі роки. Тож смерть була благословенням… Абсолютним благословенням”, – казав він.

Новина від військових через кілька тижнів після “смерті” дівчинки

Кілька тижнів Том оплакував доньку, але 31 жовтня військові повідомили новину – і виявилося, що те, чого Том боявся найбільше – правда. Маленька Емілі таки потрапила в полон до ХАМАСу. Про це на початку листопада повідомила старша зведена сестра дівчинки Наталі.

Як вдалося звільнити Емілі?

Разом з Емілі в полон ХАМАСу потрапила її подруга та її мати, у яких дівчинка залишилася тієї страшної ночі. Їх спочатку теж оголосили загиблими, але згодом оновили дані. Можна лише припустити, що Емілі врятувало те, що вона має ірландське громадянство і влада Ірландії пообіцяла зробити все можливе, щоб допомогти цій родині. Поки тривали пошуки, Наталі у прямому ефірі звернулася до своєї маленької сестри та інших заручників.

Подробиці обміну полоненими

Днями стало відомо, що під час 4-денного перемир’я її внесли до списку на обмін. І ось вона повернулася до близьких, старшої зведеної сестри та свого батька. Ці кадри не залишають байдужим нікого.

Життя у полоні

В полоні дівчинка провела рівно 50 днів і зустріла там своє 9-річчя. Нині 63-річний Том обіцяє зробити найграндіознішу вечірку на честь повернення своєї доньки додому. Він особисто зустрічав її пізно вночі разом з її зведеною сестрою. Рідні кажуть, Емілі сильно схудла і змучена, але головне – вона жива.

“Ми повернули Емілі з рук терористів Гази. Вона сильно схудла на обличчі та тілі, але загалом почувається краще, ніж ми очікували. Ми все ще боремося. Зараз ми в лікарні, піклуємося про Емілі та хочемо подякувати всім, хто допомагав нам і підтримував усі ці 50 днів”, – розповідає Том.

На кого обміняли Емілі?

Що маленькій Емілі довелося пережити в полоні – можна лише здогадуватися. Як з’ясувалося згодом, дівчинка входила до числа 13 ізраїльтян і 4 громадян Таїланду, яких Ізраїль обміняв на 39 палестинських в’язнів. З цієї нагоди голова уряду Ірландії Лео Варадкар опублікував допис, в якому заявив, що Емілі “загубилася і знайшлася”.

“Безневинну дівчинку, яку було втрачено, тепер знайдено і повернуто, і наша країна зітхнула з величезним полегшенням”, – зазначив очільник країни.

Скандал навколо повернення дівчинки

Але такі слова розлютили міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена, він назвав ці висловлювання аморальними.

“Пане прем’єр-міністре. Схоже, ви втратили свій моральний компас і потребуєте перевірки реальності! Емілі Генд не “загубилася”, її викрала терористична організація”, – каже Коен.

Нагадаємо, ізраїльські війська на півночі Гази зазнали нападу бойовиків. Про це заявив ЦАХАЛ 28 листопада.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ВИ БУДЕТЕ ПЛАКАТИ: в Ізраїлі батько відчув полегшення, коли дізнався про смерть доньки

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *