Схема виїзду за кордон через “кохання”: що вигадують чоловіки, щоб уникнути мобілізації

Рік тому в соцмережах почали масово з’являтися пропозиції для військовозобов’язаних укласти за гроші фіктивний шлюб із жінками, які мають інвалідність. Наприклад, у своїх об’явах жінки, які пропонують такий шлюб, вказують, що згодні це зробити за суми від 2 тисяч доларів.

Наявність справжнього шлюбу з такою жінкою дає чоловікові право виїхати за кордон як супроводжувач. За словами юристів, якщо ніхто з подружжя не зізнається в фіктивності шлюбу, то вкрай складно довести, що він є несправжнім. Але якщо це з’ясовують, то фігурантам такої афери загрожує кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років.

Як з’ясував ТСН.ua, останніми місяцями прикордонники спостерігають збільшення намагань військовозобов’язаних чоловіків виїхати за кордон як супроводжувачів дружин з інвалідністю. Водночас прикордонники уточнюють, що йдеться про випадки, коли шлюб має ознаки фіктивності.

“Свідоцтво про шлюб є офіційним документом. Своєю чергою фіктивний шлюб – це шлюб, який укладається для отримання вигоди. В цьому разі чоловік, який уклав шлюб із жінкою, що має інвалідність, має право перетинати кордон під час дії воєнного стану, супроводжувати особу з інвалідністю, – розповіла нам речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська. – Як саме прикордонники вираховують фіктивність шлюбу – якщо про це розповідати, то завтра ми нічого не викриємо. Якщо казати загалом, то це – комплекс заходів. Звертається увага на дати укладання шлюбів, на поведінку людей, задаються відповідні запитання про спільний побут. Є випадки, коли під час бесіди жінка може зізнатися про мету шлюбу. Зізнаються і чоловіки, але це рідше. Останнім часом багато таких випадків“.

За словами Олександри Кучковської, прикордонники мають право вимагати від тих, хто перетинає кордон, документи з ТЦК, які дають право на відстрочку.

Крім того, за даними прикордонників, за останні місяці були зафіксовані й такі випадки, коли різниця у віці ймовірно фіктивного подружжя становила до 13 років.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *