Що можна і не можна готувати в алюмінієвому посуді: ви точно про це не знали
Алюмінієвий посуд і сьогодні є досить популярним насамперед через невисоку вартість. Проте, занепокоєння викликає метал, з якого зроблений цей посуд, а саме алюміній. Наскільки він небезпечний для здоров'я, що можна і не можна готувати в алюмінієвому посуді.
Новий алюмінієвий посуд у звичайних умовах не шкідливий для організму, захищає від нього оксидна плівка, якою покритий алюміній. Але за певних умов, наприклад, під дією кислот, що містяться в овочах та фруктах, захист може бути зруйнований.
Що не можна готувати в алюмінієвому посуді та чому
При впливом кислот, які є в продуктах виділяються певні солі, які накопичуються в організмі. А якщо зберігати продукти в такому посуді, то таких солей накопичується в їжі ще більше.
Як стверджують експерти в такому посуді категорично не можна готувати гострі та кислі страви. Для цього краще використовувати посуд із нержавіючої сталі.
В алюмінієвому посуді не рекомендується готувати
- червоний та зелений борщ, капусняк,
- не рекомендується варити солону рибу, буряки, томати.
- компоти та варення,
- квасолю в томатному соусі, тушковану та квашену капусту, будь-які маринади та кислі соуси,
- кисломолочні продукти, такі як сметана, ряжанка, сир, кефір,
- не варто готувати в алюмінієвому ківшику харчування для дітей.
- не можна кип'ятити молоко.
І тим більше як стверджують експерти, не можна зберігати продукти — в кислому і лужному середовищі алюміній може «збагатити» блюдо, що зберігається в місткості. Тому потрібно дотримуватися правила, як тільки страва приготована, перекладати її у призначений для цього контейнер або емальований посуд.
Замість звичайного алюмінієвого посуду можна використовувати литий алюмінієвий посуд, він довговічний і за властивостями цілком можна порівняти з чавуном.
Що безпечно готувати в посуді з алюмінію
Кухонне начиння з алюмінію ідеальне для варіння нежирних сортів м'яса, пельменів, макаронних виробів, яєць, фруктів та овочів з низьким вмістом кислоти.
Алюмінієвий посуд можна використовувати, що варити:
- бульйони на основі м'яса та риби, вуха,
- яйця,
- макарони, млинці, вареники, пельмені – загалом вироби, виготовлені з тіста;
- страви з овочів, в яких немає оцту та інших кислот, – картоплі, кабачків, баклажанів та ін.
Читайте також: