Фінансова допомога від ЄС: на що підуть 50 мільярдів євро

Фінансова допомога, яку Україні надала Європейська рада, передбачає розподілення грошей по різних галузях. Велика частина із них – це так званий “план України”.

Про це на своїй сторінці в соцмережі написав народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, надані Єврорадою гроші будуть розподілені по різних галузях. Зокрема, 39 млрд – це “план України”, 8 млрд – “інвестиційний фонд” і 3 млрд – “технічна та адміністративна підтримка” (компенсація кредитної ставки).

“Так ось, ці 39 млрд євро будуть як макрофінансова допомога в бюджет. Умовно, як транш МВФ. І, відповідно, цей план буде як великий меморандум МВФ, з достатньо конкретними кроками. Навіть більше: крок – що треба зробити, наприклад, ухвалити закон номер такий-то. Дедлайн – до якої дати треба виконати пункт. Кількість грошей, які виділяються за виконання конкретного пункту – тобто це навіть не structural benchmarks, а ближче до prior actions”, – пояснив Ярослав Железняк.

Водночас сам план буде розтягнутий на чотири роки – до кінця 2027 року. І кожен квартал матиме умовний перелік таких кроків, за якими виділятимуться гроші.

“З того, що прокоментували урядовці: перегляд кожного разу буде жорстким, умовною аудиторською комісією від ЄС. Який вигляд матиме механізм перегляду програми, наразі невідомо. В уряді буде визначений координатор, який відповідає за моніторинг виконання. Але перегляд кожного кварталу. Не виконали протягом року за дедлайном – можна вже не виконувати, гроші вже за цей пункт не дадуть. Тобто просто механізм “гроші в обмін на реформи” як є. Навіть поки більш жорстко здається”, – додав нардеп.

Він також підкреслив, що враховуючи нашу потребу по бюджету на 2024 рік, від ЄС ми чекаємо на найбільшу суму – бажано 18 млрд євро.

“Останнє, але дуже важливе. Ще накладається: меморандум МВФ, DPL Світового Банку, лист США на платформу донорів. І начебто цей план від ЄС має ще до ухвалення бути синхронізований із цими документами теж. Ну тобто просто дуже-дуже “гроші в обмін на реформи”, – зазначив народний депутат.

Нагадаємо, що Європейська рада погодила надання Україні 50 млрд євро фінансової допомоги.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *