ЗСУ знищили рекордну кількість артилерії РФ: експерти пояснили тактику і чи зможуть окупанти відновити втрати

ЗСУ на фронті активно знищують ворожу техніку, зокрема артилерію. Військові експерти кажуть, що такі темпи – це щось неймовірне, і пояснили стратегію української армії.

Про це йдеться в сюжеті кореспондента ТСН Віталія Афанасієнка.

Знищення російської артилерії: що каже військовий експерт

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни мали на озброєнні аж п'ять із половиною тисяч гармат, з яких щонайменше по 300 кожного місяця українська армія знищувала.

“У травні місяці ми дуже змінили саму філософію знищення артисистем. Травень – 553 установки, червень – 688, липень – 677, серпень – 691, і зараз абсолютний рекорд – от у вересні 947. Ну, це мега, це щось неймовірне. Ми вже вийшли більше, ніж на 1000 гармат від їхнього штатного комплекту. Росіяни більше, ніж 300 гармат відновлювати і ставити у стрій у місяць не можуть. У них залишилося робочих максимум 8 верстатів. Підкреслюю, не заводів, а верстатів, котрі можуть розсверлювати стволи”, – каже військовий експерт Петро Черник.

Як ЗСУ використовують артилерію

Тому окупанти розконсервовують примітивніший мотлох. Водночас на озброєння української армії, хоч і дозовано, але надходять західні гармати, на яких військові відточили свою майстерність. А тактика застосування західних артсистем, вочевидь, увійде до підручників країн-членів НАТО.

“В цілому, передусім самохідна артилерія і тактика змінилася. Західні зразки вони дозволяють зробити 10-15 пострілів за дуже невеликий проміжок часу, і ця самохідка виходить на вогневу позицію, відстрілюється 10-15 снарядів і дуже швидко відходить. Тобто для росіян, вони просто не встигають корегувати свій вогонь”, – каже військовий експерт Михайло Жирохов.

Як касетні боєприпаси знищують транспорт окупантів

Не встигає окупаційна армія ховатися й від касетних боєприпасів, які цілими взводами відправляють окупантів на “концерт Кобзона”. А разом із ними і їхній автотранспорт, який, до слова, теж потрапив до рекордної таблиці української армії. За минулий місяць наші воїни підбили аж 874 одиниці різного військового транспорту. Це навіть більше, ніж торік у травні, коли ЗСУ палили окупаційну техніку цілими колонами.

“Вважалося американцями, що це снаряди для знищення особового складу, але як показав досвід саме російсько-української війни, вони досить активно використовуються і для знищення легкоброньованої техніки, звісно, що танк якийсь тільки пошкодить, але БМП, БТР, автомобільна техніка вона знищується”, – каже військовий експерт Михайло Жирохов.

HIMARS на фронті і контрбатарейна боротьба

HIMARS теж доклалися до пришвидшеної демілітаризації російських гармат, систем ППО та особового складу. І якщо на початку вони били переважно по ворожих тилових пунктах управління і складах, то сьогодні допомагають перетворювати на металобрухт артсистеми з автоцистернами.

“Намацали філософію успіху у двох частинах. Частина перша – контрбатарейна боротьба. У росіян є машина “Зоопарк-1”, вона не витримає жодної конкуренції. А, скажімо, німецька радіолокаціна станція “Кобра” на відстані до 100 км у межах 2 хвилин може обчислити залп 40 батарей, щоб ми розуміли, батарея – це 6 стволів 6 на 4 – 240 гармат, а такого взагалі у них нічого не має”, – каже військовий експерт Петро Черник.

Ще один складник великої кількості знищеної ворожої бойової техніки – українські дрони-камікадзе. На них, аби підтримати наших воїнів, українці щодоби донатять мільйони гривень.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ЗСУ встановили рекорд зі знищеної російської техніки за місяць

Нагадаємо, українські артилеристи пристосували систему залпового вогню “Град” стріляти одиночними.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *