Кому потрібно їсти холодець: експерти розповіли, чому варто додати цю страву до свого раціону
Передусім, потрібно розібратися, що ж таке холодець. Це досить ситна страва желеподібної форми, яка готується довгим варінням м'яса (3-5 годин) з подальшим його охолодженням у бульйоні.
Щоб приготувати класичний холодець до м'яса також додають ті частини туші, де найбільше колагену. Найчастіше це крила, шиї, свинячі вуха, ноги, лапи птиці тощо. Саме завдяки цьому холодець застигає сам і не потрібно використовувати агар-агар чи желатин.
Також в процесі приготування страви додають різні приправи (лавровий лист, гвоздика, чорний перець горошком), щоб отримати надзвичайний смак і аромат. Часто кладуть цибулю та моркву.
Якщо говорити про харчову цінність холодцю, то тут багато що залежить від того, з яких саме інгредієнтів його готують. Так зі свинячої туші холодець виходить найкалорійнішим (на 100 г близько 350 ккал). Цікаво, але на другому місці розташовується холодець із курки. Якщо ви брали стегенця та філе стегна, то на 100 г страви отримаєте 230-240 ккал, якщо лише лапи — 110 ккал. Найменш калорійним вважається холодець з яловичини (на 100 г готового продукту всього 80 ккал).
Корисно знати і кількість білків, жирів та вуглеводів, які містяться в цій страві:
- яловичина — 11,4 г білків, 2,8 г жирів, 0,5 г вуглеводів;
- свинина — 10,0 г білків, 5,2 г жирів та 1,2 г вуглеводів;
- курятина — 12,0 г білків, 7,5 г жирів, 0,7 г вуглеводів;
- індичка — 8,2 г білків, 2,5 г жирів і 0,7 г вуглеводів;
- свиняча нога — 16,2 г білків, 13,3 г жирів та 0,9 г вуглеводів.
Чому холодець корисний
Експерти стверджують, що холодець містить велику кількість жирів та амінокислот, які потрібні шкірі, мозку, суглобам. Також в холодці є важливий для організму людини білок — колаген. Він позитивно впливає на шкіру, робить її пружнішою, розгладжує зморшки.
В страві є компоненти, які допомагають кальцію краще засвоюватися. А амінокислота гліцин здатна додатково стимулювати нервову і мозкову діяльність.
Якщо додати до холодця часник, хрін, різні соуси, то це позитивно вплине на імунну систему, поліпшить метаболізм.
За словами нутриціологів, вживання холодцю допомагає:
- нормалізувати артеріальний та венозний тиск;
- зменшити кількість “поганого” холестерину в крові;
- зміцнити суглоби та кістки;
- покращити мозкову діяльність;
- позбутися похмільного синдрому.
Чим шкідливий холодець
Однак, шкода від холодця також буває, і досить велика. Вона відбувається за частого та неконтрольованого споживання цієї страви. Чого варто боятися:
- ожиріння — якщо ви постійно готуєте висококалорійний холодець і дуже часто його вживаєте, можна непомітно набрати зайву вагу;
- ризик тромбоутворення — за непомірного вживання холодцю підвищується в'язкість крові, а це може призвести до сумних наслідків;
- підвищення рівня сечової кислоти — через високий вміст пуринів, це може призвести до розвитку подагри;
- утворення оксалатного каміння в нирках — сильно зростає ризик.
Як часто можна їсти холодець, щоб не було шкоди
Експерти сходяться на думці, що їсти холодець можна не частіше ніж 150 г на 1 тиждень. Через високий вміст холестерину зловживати стравою не варто.
Якщо це нежирний холодець, порцію можна трішки збільшити. Найкраще, кажуть фахівці, споживати холодець в період від жовтня до квітня, і не частіше 2-3 разів на місяць.
Кому обов'язково потрібно їсти холодець
Існують категорії людей, яким вживати холодець дуже корисно. Серед них:
- ті, хто має низький гемоглобін;
- спортсмени за високих навантажень;
- ті, хто страждає на низький імунітет;
- людям із поганим станом шкіри;
- тим, у кого є травми чи переломи;
- за анемії;
- під час проблем з опорно-руховим апаратом;
- за анорексії та виснаження.
Кому протипоказано їсти холодець
Зауважують нутриціологи і дієтологи, що є люди, яким взагалі протипоказано їсти холодець. Це ті, у кого вже є зайва вага, захворювання серцево-судинної системи, проблеми із сечовим міхуром, високий рівень “поганого” холестерину та хвороби шлунково-кишкового тракту.
Деякі лікарі радять з обережністю додавати холодець до свого раціону тим, в кого є дисфункція жовчного міхура, захворювання печінки та підшлункової залози.
Читайте також: