В Україні хочуть обмежити супутникове фільмування: в Міноборони назвали причину

Міністерство оборони України опрацьовує міжнародні нормативно-правові механізми та запропонує конкретні кроки для протидії застосування космічної розвідки у війні проти України.

Про це повідомила заступниця Міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко у коментарі американському виданню The Atlantic.

За словами заступниці міністра, від початку повномасштабної війни було зафіксовано понад сотню “збігів”, коли за кілька днів або тижнів після проведення супутникового фільмування конкретної території Росія обстрілювала розташовані у цьому місці об'єкти. А потім проводилося фіксування масштабів руйнувань знов за допомогою супутникового фільмування.

“Такі випадки можуть бути свідченням того, що Росія купує супутникові знімки об’єктів на території України через компанії-посередники, зокрема, через західні. Для пошуку цілей та для перевірки результатів ударів Росія використовує супутникові дані”, – наголосила Катерина Черногоренко.

Заступниця міністра підкреслила, що західні санкції діють, що знижує космічні розвідувальні можливості Росії. Тому українські експерти не виключають, що держава-агресорка шукає додаткові джерела інформації.

“У даному контексті, одним із рішень може бути обмежити супутникове фільмування над Україною. Ми готові запропонувати механізм, що не вплине на розвиток ринку і стане вирішенням цієї ситуації”, – розповіла Катерина Черногоренко.

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *