Рютте зіткнувся з перешкодами на шляху до посади генсека НАТО: хто став “темною конячкою” процесу

Лідер уряду Нідерландів Марк Рютте та його прихильники стикаються з низкою перешкод у спробі стати наступним генеральним секретарем НАТО. Це може затягнути ухвалення відповідного рішення на тижні.

Про це пише Euractiv.

Зазначається, що Рютте є основним претендентом на посаду нового генсека НАТО після Єнса Столтенберга. Дипломати Альянсу були впевнені, що наступного очільника оберуть впродовж першого тижня квітня з нагоди зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО та відзначення 75-ї річниці його заснування.

Проте неочікувана поява кандидатури президента Румунії Клауса Йоганніса на цю посаду все змінила, адже багато хто думав, що все вже вирішено для Рютте. А тепер він повинен отримати довіру урядів Угорщини, Румунії, Словаччини та Туреччини. 

Нині ж Марка Рютте підтримують чотири члени Альянсу, а саме Франція, Німеччина, Велика Британія та Сполучені Штати Америки. Така підтримка мала б гарантувати Рютте “безперешкодний шлях до посади”. Водночас декілька дипломатів НАТО зауважили, що з появою кандидатури Йоганніса ніхто з прихильників Рютте не перейшов на бік лідера Румунії або “іншої темної конячки”. 

“Тривають дебати щодо кваліфікації обох цих дуже потужних лідерів, і ми продовжимо обговорювати усі “за” і “проти”, доки не досягнемо консенсусу”, — зауважила пані посол США Джуліанна Сміт.

Водночас президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган після зустрічі з Рютте, яка відбулася минулого місяця, наголосив, що прагне, аби наступний очільник НАТО більш серйозно ставився до боротьби з тероризмом та “брав до уваги чутливість союзників, які не є членами ЄС”, відкриваючи шлях до обговорення.

Зі свого боку, голова МЗС Угорщини Петер Сійярто повідомив, що уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана виступає проти кандидатури Рютте, адже він критикує стан верховенства права в їхній країні. 

Автори матеріалу наголошують, що через те, що міністри закордонних справ обговорюють це питання під час зустрічі в Брюсселі, незрозуміло, чи вирішать його до останньої зустрічі міністрів, яка відбудеться у Празі 30-31 травня, перед самітом лідерів у Вашингтоні (9-11 липня).

“Я думаю, що найпізніше ми хотіли б, щоб це було вирішено до Вашингтонського саміту”, — прокоментувала пані посол США Джуліанна Сміт.

Нагадаємо, раніше постійна представниця США при НАТО Джуліанна Сміт повідомила, що союзники з НАТО можуть визначити кандидатуру наступного генерального секретаря Альянсу вже протягом наступних кількох тижнів. Вона зауважила, що поки важко говорити, скільки часу потребуватиме остаточний вибір, але союзники хотіли б досягти рішення якнайшвидше. У будь-якому разі, за словами представниці США, це рішення має бути ухвалено до Вашингтонського саміту НАТО.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *