Рецепт найкращого бограча: хитрощі приготування від досвідченого кухаря із Закарпаття
Традиційна страва закарпатської кухні поєднує різні види м'яса – свинину, телятину, кролятину з різними овочами і спеціями. Саме така різноманітність дозволяє створити суп з особливим, насиченим смаком.
Інгредієнти для приготування бограча
-
м’ясо: свинина чи телятина – 900 г,
-
сало – 70 г,
-
картопля – 500 г,
-
солодкий перець – 2 шт.,
-
помідор – 2 шт.,
-
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
-
морква – 2 шт.,
-
копчена паприка – 2 ч. л.,
-
перець чилі – 10 г,
-
сіль, часник – за смаком.
Як приготувати бограч
-
Спочатку свине сало ріжемо на дрібні кубики, кладемо до казана або каструлі та розтоплюємо.
-
Коли сало трохи розтане, додайте порізану свинину та яловичину і обсмажуйте його до отримання рум’яної скоринки.
-
Для смачного бограча важливо обрати якісне м’ясо. Зазвичай використовують телятину та свинину, але смачно буде і з ковбасками.
-
Начищену картоплю нарізаємо на великі кубики. Важливо нарізати її на однакові кубики або брусочки. Додаємо картоплю до підрум’яненого м’яса.
-
Додаємо до суміші порізані на великі кубики помідори, солодкий перець і цибулю. Все це тушкуємо, регулярно помішуючи на невеликому вогні, щоб інгредієнти не пригоріли.
-
До овочів із м’ясом додаємо спеції та заливаємо водою.
-
Закриваємо казан чи каструлю кришкою і готуємо на маленькому вогні до готовності. Бограч можна приготувати в розігрітій до 180 градусів духовці, час готування – близько півтори години.
-
Періодично перевіряйте консистенцію бограча та смак на сіль і спеції та додайте їх за потреби.
Бограч зазвичай подають гарячим, можна з лавашем, сметаною та зеленню на ваш вибір.
Читайте також: