Як прибрати неприємний запах з кросівок у домашніх умовах

Кросівки — одні з найпопулярніших трендових видів взуття, носити їх зручно й модно. Часто після носіння з'являється неприємний запах — проблема, про яку не заведено говорити, але яка дуже важлива.

Причин появи неприємного запаху у кросівках багато. Це може бути неякісне взуття, виготовлене з синтетики, яке погано пропускає повітря. Неналежний догляд за взуттям або взагалі відсутній як такий, неналежна особиста гігієна, неправильно підібраний розмір, зіпсовані устілки, грибкові захворювання, загальні інфекційні хвороби, фізичні навантаження, нездорові звички тощо також можуть бути причинами поганого запаху.

Як усунути неприємний запах у кросівках у домашніх умовах

Прибрати запах з кросівок можна і народними методами, і спеціальними засобами. Пропонуємо кілька перевірених способів.

  • Випрати у пральній машині. Цей варіант добре підходить для взуття з текстилю і лише тоді, коли запах не надто сильний.
  • Замороження. Загорніть кросівки в будь-яку тканину і на ніч покладіть до морозильної камери. 
  • Скористайтеся содою. Вона не лише бореться з запахами, допомагає знищити забруднення, а й не шкодить ногам та може повернути білим кросівкам чистоту. Приготуйте суміш — візьміть кілька столових ложок соди, одну ложку крохмалю, додайте кілька крапель улюбленої ефірної олії. Насипте суміш до шкарпеток і покладіть у взуття на ніч. Або змішайте соду з дрібно порізаною цедрою цитрусових, додайте кілька крапель олії. Отриманий порошок на кілька годин поставте всередину взуття під устілку. Після цього виперіть кросівки з використанням гірчичного порошку.
  • Кухонна сіль також непогано впорається з запахами. Витягніть устілки та насипте всередину взуття сіль або спочатку до шкарпетки, а потім до взуття на 12 годин.
  • Активоване вугілля допоможе впоратися з запахом, якщо він не дуже сильний. Покладіть на кілька годин усередину кросівок 10 пігулок вугілля. Якщо ж “аромат” сильний, розтовчіть вугілля і засипте всередину на ніч, а зранку ретельно витрусіть та почистіть пилососом. Для білого взуття такий метод не підійде, можуть залишитися темні плями.
  • Лаврове листя. Покладіть по кілька листочків всередину кросівок і ходіть так місяць, а потім замініть їх на нові. Або подрібніть кілька листків, розсипте по всій поверхні, зачекайте кілька годин. Далі витрусіть та пропилососьте.
  • Оцет знищує всі бактерії та запахи. Однак його не можна використовувати для шкіряного, а також неякісного та фарбованого взуття. На поверхні можуть з’явитися тріщини. Для оброблення оцтом спочатку помийте кросівки мильним розчином всередині, потім протріть оцтом.
  • Замочіть кросівки в розчині медичного спирту. Розчиніть одну столову ложку спирту в одному літрі води. Налийте готову рідину до якоїсь місткості, поставте туди взуття на 30-60 хвилин. Потім ретельно просушіть десь на вулиці, щоб не було різкого запаху.
  • Чайні пакетики. Залийте кілька пакетиків чаю, бажано з ароматом, окропом, потім охолодіть їх і помістіть до взуття. Сухі пакетики також можна просто покласти під устілку на 10 годин. Вони вберуть зайві вологу й запах.

Крім цих “домашніх” засобів, є спеціальні засоби для усунення запаху — дезодоранти, капсули, які поглинають запах, протигрибкові устілки.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *