“Це майже кладовище”: що відбувається в лікарні “Аль-Шифа” на півночі Гази (фото, відео)

Крихітні немовлята, потонувши в завеликих пелюшках, лежать рядами на звичайному лікарняному ліжку, застеленому алюмінієвою фольгою. Грудні клітки майже всіх недоношених новонароджених випинаються лініями крізь шкіру. Фольга — це імпровізоване рішення, щоб зберегти тепло й не дати немовлятам, які важать лише кілька кілограмів кожен і мають перебувати в інкубаторах, померти від холоду.

Що відбувається в лікарні “Аль-Шифа” на півночі Гази, читайте в адаптації матеріалу The Independent.

За словами палестинських медиків, троє із 39 немовлят у лікарні “Аль-Шифа”, найбільшій у Газі, померли через те, що закінчилося пальне, а інкубатори вимкнулися. За даними міністерства охорони здоров’я Гази, що контролюється ХАМАСом, загалом 32 пацієнти померли після того, як у суботу, 11 листопада, в аварійному генераторі лікарні “Аль-Шифа” закінчилося пальне.

Лікарня як прикриття

Розлогий комплекс, у використанні якого як прикриття для підземної мережі оперативних тунелів Ізраїль звинувачує бойовиків ХАМАСу, оточений ізраїльськими танками й військами, які підійшли до воріт об’єкту. Ізраїльські військові заявляють, що ведуть боротьбу з ХАМАСом на території навколо лікарні, де немає електрики, води, їжі, медикаментів та обладнання.

Міністерство охорони здоров’я стверджує, що лікарню обстрілюють снайпери й безпілотники. Хірург, який працює в лікарні “Лікарі без кордонів” (MSF) в Аль-Шифі, записав повідомлення, в якому йдеться: “Є снайпер, який атакував пацієнтів, у них вогнепальні поранення, ми прооперували трьох із них … Ситуація дуже погана, нелюдська. Це закрита територія, про нас ніхто не знає”.

Фольга для обігріву немовлят

Доктор Медхат Аббас, директор лікарні “Аль-Шифа” і високопоставлений чиновник міністерства охорони здоров’я в Газі, повідомив, що четверо недоношених дітей у лікарні не мають матерів, оскільки вони народилися внаслідок екстреного кесаревого розтину, коли їхні поранені матері вмирали.

“Для підтримки життя їм потрібна така ж температура, як і у матері, а це можливо лише за допомогою інкубаторів, які зігрівають немовлят і забезпечують спеціальне світло, щоб захистити їх від жовтяниці, а також штучне дихання, якщо воно необхідне”, — сказав доктор Аббас.

“Зараз, через нестачу електроенергії, наші лікарі зібрали їх у цих звичайних ліжечках і накрили алюмінієвою фольгою, щоб зігріти їх. У Газі стає дедалі холодніше, тому без належного контролю температури деякі з них можуть померти”, — додав він.

Лікарня в повній блокаді

Бойові дії вже кілька днів точаться в районі Аль-Шифи, оскільки Ізраїль активізував наземні операції. Він розпочав військову кампанію проти ХАМАСу після нападу на територію Ізраїлю, внаслідок якого загинуло понад 1200 осіб і близько 240 заручників було вивезено назад до Гази. Кампанія також включає майже безперервні бомбардування Гази і блокаду. Міністерство охорони здоров’я Сектора Гази, яким керує ХАМАС, заявляє, що було вбито понад 11000 людей, зокрема понад 4600 дітей.

Доктор Ахмед Ель Мохаллалаті, хірург в Аль-Шифі, який доглядає за немовлятами, сказав, що лікарня перебуває в “повній блокаді”, і недоношені діти, які зазвичай перебувають в індивідуальних інкубаторах, вишикувані по вісім на ліжку, зігріваються за рахунок залишків енергії, що залишилася.

“Танки стоять перед лікарнею. Ми перебуваємо в повній блокаді”, — сказав він агентству Reuters під час телефонної розмови.

Після смерті трьох немовлят він додав: “Ми очікуємо, що з кожним днем смертей буде більше”.

Пальне та евакуація

Прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу заявив у неділю, 12 листопада, що Ізраїль запропонував пальне Аль-Шифі, але бойовики ХАМАСу відмовилися його отримати. Ізраїльські військові заявили, що війська залишили 300 літрів пального для живлення аварійних генераторів біля входу до лікарні, але знову заявили, що ці пропозиції були заблоковані ХАМАСом. Головний військовий речник Ізраїлю, контрадмірал Даніель Хагарі, пізніше заявив, що ізраїльські військові допоможуть евакуювати немовлят з лікарні на прохання персоналу Аль-Шифи.

Міністерство охорони здоров’я повідомило The Independent, що ізраїльська влада зв’язалася з директором лікарні Аль-Шифа і запропонувала лікарні 300 літрів дизельного палива і попросила відправити когось, щоб забрати його. Директор лікарні відмовився від пропозиції, побоюючись, що це буде занадто небезпечно, і попросив доправити пальне через Червоний Хрест, на що Ізраїль відповів відмовою.

Ізраїль відкинув припущення про те, що персонал зазнає нападу, якщо вони заберуть пальне.

“Зверніть увагу, що норма споживання дизельного пального в лікарні “Аль-Шифа” становить 500 літрів на годину”, — йдеться в заяві.

Відповідаючи на запитання про пальне та евакуацію, речник Міністерства охорони здоров’я Гази Ашраф аль-Кудра сказав, що вони не були поінформовані про будь-який механізм вивезення немовлят до безпечнішої лікарні. “Поки що ми молимося за їхню безпеку і за те, щоб не втратити більше дітей”, — додав він.

“Смертельна пастка”

Палестинські лікарі повідомили The Independent, що приблизно 650 пацієнтів, які залишилися в “Аль-Шифі”, опинилися в пастці “кола смерті”, оскільки військова техніка під’їхала до південно-східних воріт комплексу, де розташоване пологове відділення. Інші медики, зокрема ті, що працюють з міжнародною медичною благодійною організацією MSF, повідомили цього тижня, що евакуація була неможливою, оскільки людей обстрілювали, коли вони намагалися вийти. Кажуть, що близько 500 співробітників все ще перебувають у лікарні.

Ізраїль неодноразово заперечував обстріл лікарні, з якої за останні дні втекли тисячі людей, і наполягає на тому, що ХАМАС використовує її як основну оперативну базу, що ХАМАС заперечує.

“Це майже кладовище”

Голова Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреїсус також попередив, що Аль-Шифа “більше не функціонує як лікарня”. За його словами, кількість смертей серед пацієнтів значно зросла, а “жахлива й небезпечна ситуація” в лікарні, яка залишилася без електрики і води на три дні, погіршується “постійними перестрілками і бомбардуваннями в цьому районі”.

Речник ВООЗ Крістіан Ліндмаєр пізніше повідомив BBC: “Навколо лікарні лежать мертві тіла, про які неможливо подбати, їх навіть не можна поховати або відвезти до якогось моргу … Лікарня більше не працює так, як повинна. Це майже кладовище”.

Доктор Мохамед Табаша, завідувач педіатричного відділення лікарні “Аль-Шифа”, сказав, що він боїться, що в найближчі кілька годин він може втратити ще більше дітей. У розмові з Reuters він сказав, що у вихідні вони були змушені перекласти немовлят на звичайні ліжка.

“Я ніколи в житті не чекав, що мені доведеться покласти 39 немовлят пліч-о-пліч на ліжко, кожне з яких має свою хворобу, та ще й в умовах гострої нестачі медичного персоналу й молока”, — сказав доктор Табаша.

“Я не можу сказати, як довго вони протримаються. Я можу втратити ще двох дітей сьогодні або через годину”, — додав він.

Доктор Аббас розповів The Independent, що на території “Аль-Шифи” розкладаються 100 тіл, які не можуть бути поховані, оскільки це занадто небезпечно. “П’ятдесят перебувають у лікарні, а 60 — у моргах, які не працюють через відсутність електрики”, — прокоментував доктор Аббас.

Бої також велися у другій великій лікарні на півночі Гази, Аль-Кудс, яка також припинила роботу. Палестинський Червоний Півмісяць повідомив, що лікарня була оточена сильним артилерійським вогнем, і конвой, відправлений для евакуації пацієнтів і персоналу, не зміг дістатися до неї.

Ізраїль заявив, що вбив “приблизно 21 терориста” в Аль-Кудсі вогнем у відповідь після того, як бойовики відкрили вогонь з боку входу до лікарні. Ізраїль оприлюднив відеозапис, на якому нібито видно групу чоловіків біля воріт лікарні, один з яких, як видається, мав із собою гранатомет.

Країна також додала до своїх тверджень, що лікарні використовуються військовими, оприлюднивши ввечері в понеділок, 13 листопада, відеозапис, на якому видно, що в підвалі лікарні Рантісі в Газі було виявлено зброю, а також ознаки того, що там утримуються заручники.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *