Як правильно користуватися генераторами та павербанками: в ДСНС нагадали правила безпеки під час блекаутів

Представник Державної служби з надзвичайних ситуацій України Анатолій Шкарбута наголосив, що під час відключень світла громадяни користуються резервними джерелами живлення – це призводить до збільшення кількості пожеж від них.

Про це він розповів в ефірі “Громадського радіо”.

Він зазначив, що в Україні за цей рік виникло понад 26 тисяч пожеж, і понад 3,5 тисячі пожеж сталися внаслідок порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації електроустановок. Основні причини виникнення пожеж, саме коли вимикають світло – неправильна експлуатація або експлуатація неякісного обладнання громадянами.

Анатолій Шкарбута нагадав, що громадянам, які мешкають у квартирах багатоповерхових будинків, законодавством заборонено користуватися електрогенераторами (бензиновими, газовими, дизельними).

Якщо в разі пожежі це призведе до травмувань або смерті – за це загрожує кримінальна відповідальність. Електрогенераторами можуть користуватися лише мешканці приватних будинків.

“Генератор має бути встановлений на безпечній відстані від будинку. Це зазвичай шість метрів. І стіна, біля якої він встановлюється, має бути без вікон, без дверей. В жодному разі не можна встановлювати електрогенератори в будівлях, тим більше житлових… Також потрібно приділяти увагу заправленню електрогенераторів бензином, газом, іншими паливно-мастильними матеріалами. Саме під час цього процесу виникає найбільше пожеж. Заправляти електрогенератор потрібно, коли він охолонув”, – розповів представник ДСНС.

Тим, хто мешкає у квартирах багатоквартирних будинків, рекомендують користуватися павербанками, зарядними станціями, іншими акумуляторними установками – вони безпечніші.

“Першочергово під час користування такими резервними джерелами живлення необхідно слідкувати за придбанням якісного обладнання, щоб воно було сертифіковане. Тому що зараз на нашому ринку є багато такого дешевого обладнання, яке виявляється неякісним. І в більшості випадків пожежі стаються саме через це”, – наголосив Анатолій Шкарбута.

Експерт нагадав, що павербанки не можна заряджати в ліжку, адже це може спричинити загоряння постільної білизни. Потрібно, щоб біля пристрою, який заряджається, не було горючих предметів.

Нагадаємо, “Укренерго” оновило графіки відключення світла на 21 травня.

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *