Скільки ще ув’язнених можуть мобілізуватись до ЗСУ – у Мін’юсті озвучили цифру

Верховна Рада України 8 травня 2024 року ухвалила закон про мобілізацію ув'язнених до лав ЗСУ, який згодом підписав президент Володимир Зеленський. За останніми даними, понад 3 тисячі людей вже були умовно-достроково звільнені в обмін на мобілізацію. У Мін'юсті кажуть, що ще близько 27 тисяч можуть мати право служити у Збройних силах України.  

Про це розповіла заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька, пише Associated Press.

Як уточнила Висоцька, умовно-дострокове звільнення засуджені можуть отримати після співбесіди, медичного огляду, а також перегляду судимості. 

Водночас до служби не допускають осіб, які засуджені за:

  • зґвалтування;
  • вбивство двох й більше осіб;
  • злочини проти національної безпеки України.

AP пише, що Україна бажає провести різницю між своєю програмою та вербуванням засуджених у Росії. Останніх, зазвичай, відправляли у найбільш смертоносні бої. Українська програма, зі свого боку, спрямована на інтеграцію в’язнів до регулярних фронтових підрозділів.

“Після перевірки умовно-достроково звільнених ув'язнених відправляють на базову підготовку до таборів, де вони навчаються поводженню зі зброєю та іншим основам бою. Навчання завершується пізніше, коли вони приєднуються до окремих підрозділів”, — пише видання.

Нагадаємо, військовий розповів про ризики для армії від “блатних”.

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *