“Я такого ніколи не відчувала”: Харлан про те, як відмовилася потиснути руку росіянці та що пережила потім

Ольга Харлан – легендарна шаблістка, яка встановила історичний рекорд у фехтуванні, здобувши “золото” на Олімпіаді-2024 в Парижі, – пригадала, як 27 липня 2023 року на старті особистого турніру на чемпіонаті світу з фехтування перемогла спортсменку з Росії під нейтральним статусом і відмовилася потиснути їй руку після поєдинку. Тоді українська спортсменка відчула хвилю підтримки від свого народу і шанувальників з усього світу та погроз від росіян.

Про це спортсменка розповіла в ексклюзивному інтерв’ю TSN.ua.

2023 року після того, як Харлан після переможного поєдинку відмовилася потиснути руку своїй суперниці з Росії, та понад 50 хвилин просиділа на доріжці, вимагаючи дискваліфікації українки.

І Ольгу дійсно спершу дискваліфікували, а перемогу віддали росіянці.

Ольга Харлан пригадала про цю провокацію в інтерв’ю TSN.ua.

“Коли я тоді виходила на доріжку, я, звісно, розуміла ці всі ризики. Я розуміла, що вони (Міжнародний олімпійський комітет, міжнародні федерації – ред.) можуть це зробити, але я сподівалася, що вони цього не зроблять… Я також очікувала, що буде провокація”, – сказала спортсменка.

Ольга Харлан погодилася з тим, що для привертання уваги до того, що вона не потиснула руку спортсменці з країни-агресорки (у фехтуванні це не просто жест, а завершення поєдинку за правилами – ред), росіяни спланували цю акцію проти неї.

“Вони знали, що я не буду тиснути руку. Вони знали, на що давити. Це було зрозуміло. Вони знали, як потім поводитися. Це було заплановано. Там не було навіть якогось моменту про виграш: що вона у мене виграє, піде далі тощо… Це було для того, щоб покарати”, – сказала Харлан.

Але водночас українка отримала неймовірну підтримку вболівальників. Після цієї історії в її Instagram додалося 100 тисяч підписників.

“Це було щось нереальне. Я такого ніколи не відчувала, навіть коли вигравала олімпійське золото”, – поділилася Харлан. 

Погрози від росіян

Проте разом із підтримкою Ольга Харлан зіткнулася з погрозами від росіян.

“В особисті повідомлення почало надходити багато погроз від росіян. Упродовж понад трьох тижнів. Мої особисті дані (телефони, прописку, паспортні дані тощо) “злили”… Але я сприймала це все відсторонено, як частину того, що відбувається загалом. Я більше переймалася за батьків”, – поділилася Харлан.

Нагадаємо, що Міжнародний олімпійський комітет закликав міжнародні федерації до “чутливості” під час проведення змагань між українськими атлетами і “нейтральними” представниками з Росії та Білорусі. І Харлан повернули можливість змагатися та відібратися на Олімпіаду а згодом правила були змінені й тепер від українців не вимагають тиснути руки представникам країн-агресорів.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *