Чим відрізняється цукіні від кабачка, корисні властивості
І цукіні, і кабачки є різновидами гарбуза. Кабачок завезли до Європи з Америки кілька століть тому, а цукіні вивели італійські селекціонери. Саме звучання “цукіні” має італійське коріння, що означає гарбуз / кабачок. Тому в рецептах зустрічається саме цукіні, а не кабачок.
Чим відрізняються цукіні та кабачки
Ці два овочі хоча й походять з одного сімейства, але мають доволі суттєві відмінності. Оскільки у нас кабачок має більшу популярність, ніж його брат цукіні, далеко не всі знають, за якими ознаками їх можна відрізнити.
Насамперед цукіні відрізняється від кабачка зовнішньо. Шкірка та листя у цукіні насиченого зеленого кольору, іноді з візерунком. Крім кольору, основною відмінністю між двома овочами є форма – цукіні прямий, а кабачок має товсте дно і звужується до горлечка. У м’якоті кабачка також може бути більше насіння.
Цукіні росте кущем, а стебла кабачка стеляться по землі. Цукіні любить вологу й сонце, а кабачок нормально переносить коливання температур. І якщо цукіні потребує частого прополювання, кабачок нормально росте з бур'янами.
Цукіні дозріває швидше кабачка, всередині він м'якший і ніжніший, ніж кабачок.
Смакові якості цукіні та кабачків
Кабачки в сирому вигляді практично не вживають. Цей продукт піддають термічній обробці, тушать, смажать і консервують.
Цукіні доволі часто використовують у необробленому вигляді. Причина цього в ніжному смаку. М'якуш цукіні не такий жорсткий, як у кабачка, тому його часто вживають у сирому вигляді в салатах і закусках і необов'язково варять, смажать або тушать.
Склад цукіні та кабачків і користь овочів
За складом цукіні та кабачки практично не відрізняються. Вони містять вітаміни C, PP, B1, B2, B6, каротин, залізо, калій.
У цукіні більша кількість вітаміну С, йогокалорійність становить 16 кілокалорій на 100 г, а калорійність кабачка – 23 кілокалорії.
Обидва види овочів мають багато корисних властивостей:
- Їх рекомендують вживати на дієті, для правильного харчування.
- Вони позитивно впливають на роботу травного тракту.
- Корисні мікроелементи та позитивний вплив на організм роблять ці продукти корисними практично за всіх захворювань.
Терміни зберігання
Є велика різниця в термінах зберігання овочів. Кабачки можна зберігати тривалий час, аж до наступного року, а цукіні вимагають або замороження, або швидкого вживання.
Читайте також: