Vinnytsia Times

5 найкорисніших видів рису, які варто додати у свій раціон

Опубліковано: 2025-11-17 12:36:33 | Категорія: Всі новини
Фото новини
Не всі види рису однаково корисні, деякі особливо багаті на клітковину, вітаміни групи B та мінерали, які підтримують травлення та енергію. Варто знати, яким видам надавати перевагу. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health. Коричневий рис

На сайті Health harvard йдеться, що 200 г вареного коричневого рису містить:  

Користь для здоров'я коричневого рису включає:

Коричневий рис має горіховий, злегка жувальний смак і текстуру. Він також має високий вміст клітковини та повільніше вивільняє цукри, що надає йому нижчого глікемічного індексу, ніж у білого рису. Це робить його кращим вибором для людей з діабетом.

Коричневий рис (фото: Freepik) Чорний рис

У 180 г вареного чорного рису міститься:

Користь чорного рису для здоров'я включає:

На сайті Університету Воллонгонга йдеться, що чорний рис спричиняє повільніше підвищення рівня цукру в крові, а не різке зростання. Він також містить більше речовин, пов'язаних із профілактикою раку.

Чорний рис (фото: Freepik) Червоний рис

Одна склянка вареного червоного рису містить:

В журналі Ethnic Foods йдеться, що продукт містить клітковину та корисні сполуки, які можуть знижувати рівень холестерину. Цільнозернова структура уповільнює засвоєння цукру. Він багатий на магній та марганець, які підтримують здоров'я кісток та обмін речовин.

Як і чорний рис, червоний рис отримує свій колір від антоціанів і пропонує антиоксидантні переваги, які він має. 

Червоний рис (фото: Freepik) Дикий рис

Одна склянка вареного дикого рису містить:

Загальна користь дикого рису включає:

Дикий рис (фото: wikipedia.org) Збагачений білий рис Збагачений білий рис - це білий рис, у який штучно додають поживні речовини. Це робить його більш поживним, додаючи вітаміни групи B (тіамін, ніацин, фолієва кислота) та залізо. 

Одна склянка вареного збагаченого білого рису містить:

На сайті Університету штату Колорадо йдеться, що білий рис рафінований, тобто висівки та зародки видаляються. Це призводить до видалення поживних речовин, таких як харчові волокна, залізо та багато вітамінів групи B.

Білий рис часто збагачують, тобто до нього додають деякі поживні речовини, такі як залізо та вітаміни групи B, але в меншій кількості.

Збагачений білий рис (фото: Freepik) Вас може зацікавити: