Картопляне пюре часто стає клейким через неправильну технологію приготування, якої дотримуються майже усі. Щоб отримати пухку консистенцію, варто правильно розминати картоплю.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Головна помилка під час приготування картопляного пюре
Коли варену картоплю розминають занадто довго, чи то вручну, в блендері чи в кухонному комбайні, то вона виділяє крохмаль. У міру накопичення крохмалю картопля стає еластичною, клейкою та щільною.
Це відбувається, бо картопля природно містить крохмаль у своїх клітинах. Енергійне розминання розриває ці клітини. Чим більше ви продовжуєте м’яти картоплю, тим більше крохмалю вивільняється і текстура стає клейкішою.
Це стосується будь-якого сорту картоплі.
Що варто робити
Якщо ви хочете отримати надзвичайно гладке пюре, але трохи перестаралися, то ще не все втрачено. Дотримуйтесь цих порад:
- додайте більше жиру - щедра кількість розтопленого масла, теплих вершків або сметани може допомогти зменшити липке відчуття у роті. Обережно перемішайте, але не збивайте, щоб не погіршити текстуру
- додайте більше картоплі - якщо у вас є одна-дві зайві картоплини, то відваріть їх до готовності, потім злегка розімніть товкачем. Додайте до клейкого картопляного пюре, щоб полегшити текстуру
- почніть все заново - якщо ви готуєте картопляне пюре заздалегідь і маєте додатковий час, використовуйте клейку версію для картопляних рулетів та інших страв
Як правильно готувати
Ці поради допоможуть кожного разу отримувати легке та пухке картопляне пюре:
- очистіть та рівномірно наріжте - для рівномірного приготування картопля має бути однакового розміру
- холодна вода - почніть варити в холодній воді для максимально рівномірного приготування
- посоліть воду - солона вода насичує картоплю смаком перед тим, як розім’яти, зменшуючи потребу в надмірному перемішуванні пізніше
- злийте воду повністю - ретельно злийте воду з картоплі та готуйте її на сковороді ще кілька секунд, щоб видалити зайву вологу, яка може зробити її клейкою
- обережно розімніть - використовуйте товкач та відмовтесь від блендера
- підігрів інгредієнтів - щоб отримати найгладкішу суміш без перетирання картоплі, переконайтеся, що масло, молоко або інші добавки кімнатної температури або підігріті
Вас може зацікавити:
- 4 способи, які допоможуть приготувати смачне та корисне картопляне пюре
- 7 продуктів, які зроблять суп ситнішим та поживним
- 6 залишків їжі, які псуються швидше, ніж ви думаєте