Vinnytsia Times

Дієтолог назвала простий тест, який покаже вашу норму солі

Опубліковано: 2025-12-11 14:30:36 | Категорія: Всі новини
Фото новини
Більшість українців удвічі перевищує рекомендовану ВООЗ норму солі, що непомітно збільшує ризик гіпертонії та інсульту. В інтерв'ю РБК-Україна дієтолог, кандидатка медичних наук Ольга Безугла розповіла, як зрозуміти, чи перевищуєте ви свою норму солі, та назвала простий "тест" для перевірки смакових рецепторів. 12,6 грамів солі замість 5: де ховається небезпека? Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує споживати не більше 5 грамів солі на добу (еквівалент однієї чайної ложки). Однак, згідно з українським дослідженням STEPS (2019), українці в середньому споживали 12,6 грамів солі, удвічі перевищуючи норму. Експерт пояснює, що проблема полягає у прихованій солі. "75% солі ми отримуємо не з сільниці. Вона "ховається" в готових магазинних продуктах - хлібі, сирах, ковбасі, соусах або фастфуді", - говорить Безугла. Вона додає, що навіть якщо вдома ви лише трохи підсолюєте їжу, але регулярно вживаєте готові продукти, добова норма перевищується, і організм цього одразу не відчуває, хоча ризик серцево-судинних захворювань зростає. Прихований надлишок: як сіль руйнує організм Дієтолог наголошує, що надлишок натрію є серйозною загрозою, яка часто не має симптомів на ранніх етапах, але з часом "б'є" по життєво важливих органах. Зокрема надлишок натрію збільшує ризик гіпертензії (підвищеного артеріального тиску), що може призвести до інсульту та інфаркту. Також велика кількість солі: А ще сіль може зумовити вищий ризик гастриту, виразок і раку шлунка. Простий тест: чи звикли ваші рецептори до пересоленого? Дієтолог назвала простий спосіб самостійно зрозуміти, чи не є ваша тяга до солі надмірною, і чи не звикли ваші рецептори до пересоленого. "Ще одна ознака надмірного вмісту солі в раціоні - якщо їжа без досолювання здається прісною. Це означає, що рецептори вже звикли до пересоленого", - сказала вона. Дієтолог радить спробувати кілька днів не досолювати страви і звернути увагу: через тиждень смак стане більш насиченим навіть без сільниці. Як контролювати приховану сіль Для контролю споживання солі експерт радить перш за все аналізувати раціон.  Якщо ви часто їсте ковбасу-шинку, сири, хліб, соуси чи снеки, висока ймовірність, що солі набереться забагато. Наприклад, в одній столовій ложці соєвого соусу може бути половина вашої денної норми солі. Також варто перевіряти етикетки. На упаковці в полі "поживна цінність" дивіться вміст солі на 100 г продукту. Орієнтуйтесь на просте правило: що менше солі на 100 г - то краще. Рекомендовано купувати продукти, де менше 1 г солі на 100 г. Вас може зацікавити: