Більшість українців удвічі перевищує рекомендовану ВООЗ норму солі, що непомітно збільшує ризик гіпертонії та інсульту.
В інтерв'ю РБК-Україна дієтолог, кандидатка медичних наук Ольга Безугла розповіла, як зрозуміти, чи перевищуєте ви свою норму солі, та назвала простий "тест" для перевірки смакових рецепторів.
12,6 грамів солі замість 5: де ховається небезпека?
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує споживати
не більше 5 грамів солі на добу (еквівалент однієї чайної ложки). Однак, згідно з українським дослідженням STEPS (2019), українці в середньому споживали
12,6 грамів солі, удвічі перевищуючи норму.
Експерт пояснює, що проблема полягає у прихованій солі.
"75% солі ми отримуємо не з сільниці. Вона "ховається" в готових магазинних продуктах - хлібі, сирах, ковбасі, соусах або фастфуді", - говорить Безугла.
Вона додає, що навіть якщо вдома ви лише трохи підсолюєте їжу, але регулярно вживаєте готові продукти, добова норма перевищується, і організм цього одразу не відчуває, хоча ризик серцево-судинних захворювань зростає.
Прихований надлишок: як сіль руйнує організм
Дієтолог наголошує, що надлишок натрію є серйозною загрозою, яка часто не має симптомів на ранніх етапах, але з часом "б'є" по життєво важливих органах.
Зокрема надлишок натрію
збільшує ризик гіпертензії (підвищеного артеріального тиску), що може призвести до
інсульту та інфаркту.
Також велика кількість солі:
- ускладнює роботу нирок
- викликає набряки
- може спричинити сечокам'яну хворобу
- може стати причиною хронічної хвороби нирок
- може спровокувати ослаблення кісток
- запускає ризики розвитку остеопорозу.
А ще сіль може зумовити вищий ризик
гастриту, виразок і раку шлунка.
Простий тест: чи звикли ваші рецептори до пересоленого?
Дієтолог назвала
простий спосіб самостійно зрозуміти, чи не є ваша тяга до солі надмірною, і чи не звикли ваші рецептори до пересоленого.
"Ще одна ознака надмірного вмісту солі в раціоні - якщо їжа без досолювання здається прісною. Це означає, що рецептори вже звикли до пересоленого", - сказала вона.
Дієтолог радить спробувати кілька днів не досолювати страви і звернути увагу: через тиждень смак стане більш насиченим навіть без сільниці.
Як контролювати приховану сіль
Для контролю споживання солі експерт радить перш за все
аналізувати раціон.
Якщо ви часто їсте ковбасу-шинку, сири, хліб, соуси чи снеки, висока ймовірність, що солі набереться забагато. Наприклад, в одній столовій ложці соєвого соусу може бути половина вашої денної норми солі.
Також варто
перевіряти етикетки. На упаковці в полі "поживна цінність" дивіться вміст солі на 100 г продукту. Орієнтуйтесь на просте правило:
що менше солі на 100 г - то краще. Рекомендовано купувати продукти, де менше 1 г солі на 100 г.
Вас може зацікавити:
- Дієтолог розповідала, як за 14 днів відвикнути від солоного
- Названо корисну альтернативу солі, яка захищає серце
- Які чотири ознаки вказують, що ви вживаєте занадто багато солі